Додик: У програму реформи јасно пише да сарадња не прејудицира чланство у НАТО

17.12.2022 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у Програму реформи стоји јасна реченица да сарадња са НАТО не прејудицира чланство и нагласио да Република Српска у овим околностима без Србије апсолутно ништа неће урадити на том плану.

– То је једино исправно – изјавио је Додик за ТВ Прва.

Коментаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да је након избора 2018. године услов да би Додик ушао у власт било потписивање Програма реформи, АНП-a и наставак НАТО пута БиХ, Додик је истакао да АНП-а нема и да је то лаж.

– Ево нека покаже да ли има? Има неки Програм реформи. У том Програму реформи први пут има јасна реченица да сарадња са НАТО не прејудицира чланство… Сви челници НАТО-а су управо тако и говорили – ако дође до одлуке о томе онда БиХ мора да одлучује, а то значи да ћемо и ми одлучивати. А ми смо исто тако рекли да нећемо да одлучујемо о интеграцијама у НАТО – навео је Додик.

Одговарајући на питање да ли може да каже да никада не би прихватио да БиХ уђе у НАТО, Додик је рекао да „у овим околностима без Србије апсолутно ништа неће бити рађено на том плану урадити“.

Одговарајући на питање о томе ко га је звао да укључи и Изетбеговића у власт, Додик је рекао да је Бакир Изетбеговић губитник /избора/ без обзира што је релативни побједник код муслимана.

– Он није успио да направи оно што је потребно, а то је партнерски капацитет којим је могуће да се формира власт – рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли га је звао предсједик Турске Реџеп Тајип Ердоган, Додик је рекао да су га звали неки важни људи који су рекли да би требало да се размисли још једном и да им је одговорио да већ постоји договор и да ће Изетбеговић морати у опозицију.

– Видим да су странке осморке веома острашћене да рашчисте ствари у ФБиХ, поготово са партијом Бакира Изетбеговића – навео је Додик.

Поводом тврдњи Изетбеговићева да није тачно да је лидера СНСД-а било ко звао за њега, Додик је упитао откуд Бакир Изетбеговић зна ко је њега звао.

– Није пристојно да ја сада говорим, али су ме звали људи који кажу „молим те, немој нам оставити Бакира`“. У начелу говорим да сам био позван, а ја сам рекао да је касно, да он нема шансе да се нешто уради, да се прекомбиновао у том свему и да за политичаре постоји опозиција – рекао је Додик.

Архива