Додик: Српска никад неће пристати на централизацију БиХ

17.12.2022 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се ништа не добија статусом кандидата БиХ за пријем у ЕУ и да ће то за Српску бити само наставак приче о повећању притисака, али да она никада неће пристати на централизацију БиХ.

Додик је навео да мало ко рачуна на озбиљности које долазе од кандидатског статуса за БиХ, те подсјетио да су из ЕУ стално говорили да ће, када дође до кандидатског статуса, бити ријешена питања високог представника, страних судија у Уставном суду БиХ, али да се сада види да све то остаје као механизам притиска.

– Тиме се руше сви европски стандарди, јер ЕУ не прихвата земље које су у протекторату, па и земље кандидате. Међутим, ево то сад све остаје. Они опет нешто глуме, покушавају да нам кажу да је то добро за нас, а нису нас уопште питали да ли је добро за нас – рекао је Додик за ТВ Прва.

Он је подсјетио да је Европа пружила подршку земљама са знатним пакетом финасијске помоћи и да је тражио за БиХ 20 милијарди евра, јер је хтио да укаже на који начин треба БиХ да поступа.

– Они желе да овладају суверенитетом на том простору, а то хоће кроз неке стандарде и ја сада треба да одустанем од свог идентитета и да се прилагодим на неку вриједност коју они форсирају – каже Додик.

Додик је рекао да постоје тачке на којима БиХ никако неће моћи да се прилагоди на те стандарде, као што је централизације, гдје се тражи да се тачно прецизирају неке нове надлежности на ниво БиХ, што је за Српску неприхватљиво.

– Рецимо да ниво БиХ, ако нема консензуса, одлучује о европским питањима БиХ, што је за Републику Српску неприхватљиво и то ова генерација политичара у Српској нема шансе да прихвати – додао је Додик.

Одговарајући на питање како види то што је ЕУ сада одлучила да даје кандидатски статус БиХ и да ли је то начин да се истисне утицај Русије са ових простора, да се Српска држи ван руске орбите и одвоји од утицаја Београд, Додик је рекао да то стално раде.

Додик је додао да су стално притискали и Београд да се не бави тим питањима, али да је и Русија гарант Дејтонског споразума који у војном анексу не одваја посебно САД, Британију…

– Русија је земља гарант Дејтонског споразума и нама није корисно да се одрекнемо једног важног гаранта тог споразума, јер је очигледно да је то што имамо с друге стране антидејтонски настројено и против Републике Српске и српског народа – рекао је Додик.

Он је истакао да Српска остаје у добрим односима са Русијом и да ће их и даље јачати.

Додик је одбацио наводе да је руски човјек, истичући да је човјек српског народа, те запитао како није речено да је, када је разговарао са европским званичницима Жозепом Борељом и Шарлом Мишелом, да је њихов човјек.

– Са њима сам разговарао, можда и више него са Путином. Они су у сукобу са Русијом, све је то њихов интерес, доносе девет пакета мјера против Русије у настојању да покоре Русију, да дођу до њених ресурса – рекао је Додик.

Он је навео да Српска не зна како ће то ићи, али да мора да остане у контактима и са једнима и са другима.

– Али, ако је то јерес, да кажемо да ћемо ми наставити контакте са Русијом и да ћу ја настојати и у идућој години да се видим са Путином кад год будем могао. Апсолутно ме не занима како ће они то посматрати. На крају крајева, сви они комуницирају са Русијом и Путином, па зашто ми то не можемо – рекао је Додик.

Он је поновио да Запад увијек тражи интервенцију Београда када је у Српској јака екипа, да нешто смири, а када је лоша, онда кажу да ће сами, без Београда то ријешити, што говори о лицемјерју.

– Они /Запад/ имају проблем сад са јаком структуром у Српској – рекао је Додик. 

Архива