Цвијановићева са предсједницом и премијером Грчке о јачању сарадње

12.12.2022 Актуелно

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састала се данас у Атини са предсједницом Републике Грчке Катерином Сакеларопулу.

У оквиру радне посјете Републици Грчкој, Цвијановићева је разговарала је данас са предсједницом Грчке о јачању регионалне сарадње, као и билатералних односа БиХ и Грчке.

Током састанка је било ријечи и о процесу европских интеграција БиХ, као и добијању кандидатског статуса за чланство у Европској унији, за који је и Грчка пружила велику подршку.

Овом приликом, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Цвијановић је позвала предсједницу Грчке у званичну посјету БиХ, изразивши наду да ће пријатељски односи двије стране у наредном периоду бити додатно продубљени.

Претходно се Цвијановићева састала са предсједником Владе Грчке Киријакосом Мицотакисом.

На састанку су истакли потребу јачања економске сарадње, уз акценат на област енергетике.

Саговорници су размијенили мишљење и о процесу европских интеграција, са посебним освртом на предстојеће засиједање Европског савјета на којем ће бити разматрано додјељивање кандидатског статуса за БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва изразила је очекивање да ће БиХ за неколико дана постати кандидат за чланство у ЕУ, захваливши Грчкој за континуирану подршку европској перспективи свих земља западног Балкана.

Цвијановићева је упознала саговорника о актуелним политичким приликама у БиХ, изразивши наду да ће процес имплементације изборних резултата бити брзо и ефикасно окончан на свим нивоима власти.

Фото: РТРС

На састанку је констатовано да БиХ и Грчка немају отворених питања, те да добри билатерални односи треба да буду темељ даљег унапређења свих других видова сарадње.

У оквиру посјете, Жељка Цвијановић ће учествовати на форуму „Балкан – Црно море“ и обратити се учесницима о теми „Регионална сарадња – Интеграција базирана на економској географији“.

Архива