Цвијановић: Грчка заинтересована за бољу економску сарадњу

12.12.2022 Актуелно

Неизбјежна тема на састанцима са предсједницом и премијером Грчке је добијање кандидатског статуса БиХ – изјавила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

– Ми видимо подршку Грчке и они су и раније били промотери добијања тог статуса и напредовања свих земаља Западног Балкана ка ЕУ. Они у томе виде и свој стратешки, политички и економски интерес. Разговарали смо о томе да је потребно подићи ниво наше економске сарадње када је у питању област економије, да је спољнотрговинска размјена прилично ниска али исто тако да је ниво грчких улагања у оквиру БиХ прилично низак, а иста ситуација је по питању наших улагања овдје у Грчкој – рекла је Цвијановићева која борави у радној посјети Грчкој.

Након састанака са предсједницом Грчке Катерином Сакеларопулу и премијером Киријакосом Мицотакисом, предсједавајућа бх. Предсједништва нагласила је да су грчки партнери заинтересовани да се кроз различите пословне форуме окупе привредне заједнице, да они разговарају о могућностима улагања, јер виде велику шансу у развоју односа на пољу енергетике, а чак су рекли, додала је, да су заинтересовани да након одређених инвестиција које су почеле да се реализују у земљама Западног Балкана, Грчка иступи према БиХ.

– Такође, да тамо успостави одређене пословне операције и да води рачуна о томе како обезбиједити више енергетских потенцијала и како то искориститити поготово у данашње доба када је велика енергетска криза и када су економије под притисцима. Наравно да се поставе ту као кредибилан партнер када је у питању наша билатерална сарадња – истиче Цвијановићева.

На међународном терену показали су вољу и да они објашњавају другима какве су то околности и каква је то слика БиХ која би требало да буде послана према спољном свијету.

– Ја сам на томе захвална поготово што се тиче кандидатског статуса и што су заинтересовани за улагања и да се на том пољу активирају у односу на неки претходни период. Вежу нас са Грчком добри пријатељски односи, нема отворених питања између наших земаља, наша сарадња је увијек била добра. Они су изразили жељу да својим посјетама покажу БиХ и њеним институцијама и разумијевање и жељу за сарадњом. Ја сам искористила ову прилику да позовем предсједницу Грчке у званичну посјету БиХ, она је рекла да би се радо одазвала и да је посљедња предсједничка посјета била давне 2004. године, те да је крајње вријеме да се она реализује у ближој будућности -навела је Цвијановићева.

Истакла је и да је Грчка заинтересована за политичку стабилност земаља Западног Балкана, као и да је једно од питања било и питање нелегалних миграција, односно на који начин се ухватити у коштац са том појавом која оптерећује Европу.

Архива