СНСД и ХДЗ БиХ настављају партнерство

19.11.2022 Актуелно

СНСД и ХДЗ БиХ настављају партнерство на свим нивоима у БиХ, изјавио је лидер СНСД-а након састанка делегација ових странака у Мостару.

Додик је нагласио да је данас потврђено партнерство за које се већ одавно знало.

– Имамо и разлика у политикама, али те разлике не гурамо у први план, већ их остављамо за нека боља времена. Ту је првенствено став о НАТО. Нема потребе за конфронтацију било гдје. Спремни смо да радимо са онима који имају подршку – рекао је Додик.

Додик је истакао да су двије странке спремне за конститутивну сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој ће се у кратком року завршити све потребне ствари.

Додао је да ће се у наредном периоду покушати деблокирати процеси који су залеђени.

– Свјесни смо да ће бити проблема. Са ХДЗ-ом је договор да ником нико не смета и то је добро. Ако то и Бошњаци разумију, онда смо ријешили много проблема. Искључиво смо привржени поштовању Устава БиХ и желимо да се то види као врлина, а не као јерес или зла коб. Наставићемо са политикама које су препознатљиве. Не желимо неразумне потезе, али ни непринципијелно понашање и одустајање од политика које водимо – напоменуо је Додик.

Милорад Додик и Драган Човић (Фото: РТРС)

Додик је поручио да СНСД и ХДЗ БиХ имају веома јасне доказе успјешне сарадње и да ће наставити да сарађују и координишу активности.

– СНСД неће у структуре власти без ХДЗ-а БиХ, а ни ХДЗ БиХ неће у власт без СНСД-а. ХДЗ и СНСД који су раније од међународне заједнице конотиране као проблем сада се јављају као рјешење за брзо формирање власти – рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће радити на томе да афирмишу БиХ као земљу три конституивна народа и два ентитета и да афирмишу уставни поредак.

– Настојаћемо да добијемо предзнак добрих момака, јер смо привржени поштовању Устава БиХ и политикама које су препознатљиве – навео је Додик.

Одговарајући на питање новинара о будућим партнерима у власти на нивоу БиХ, Додик је поручио да је то онај који има капацитет на бошњачкој страни и да ће СНСД и ХДЗ са свима разговарати.

– Никоме није ништа затворенио ни отворено – истакао је Додик.

На питање кога би волио у власти, Додик је одговорио да имају своје интересе и да је то Устав БиХ и да ће тражити да се одбаци међународни интервенционизам.

– Ми у десетак година нисмо имали ниједан конфликт са ХДЗ-ом. Ако ми можемо, зашто не могу и неки Бошњаци. Немојте нам блокирати гасовод, „Бук бијела“ или Аеродром „Требиње“ који је могао бити при крају. Добили смо опструкцију и када смо питали зашто, рекли су да је то политика. То није политика – поручио је Додик.

Додик је нагласио и да у Представничком дому СНСД и ХДЗ имају 12 посланика, „осморка“ 13, а СДА девет.

– И једни и други могу бити унутра. Ми ћемо настојати да иде брзо и да деблокирамо – рекао је Додик.

Одговарајући на питање о кадровским рјешењима у будућем Савјету министара, Додик је рекао да се о томе није разговарало, али да је става да ХДЗ у овом мандату треба понудити кандидата за предсједавајућег. 

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да ће СНСД и ХДЗ у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ имати већину на коју се неће моћи утицати.

Архива