Додик: Лицемјерство је константа у БиХ

05.11.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ нема високог представника, а Свен Алкалај је „само корисни идиот који је позорницу УН злоупотријебио за једну пропалу политику у БиХ“.

– Идиот је што није рекао какву штету наноси институција високог представника практично од оснивања, а користан је зато што је и то мало што је рекао указало на неопходнопст затварања колонијалне канцеларије у БиХ. И овога пута Свен Алкалај је прекршио правила и процедуре и пред Савјетом безбједности УН говорио без усаглашеног става Предсједништва БиХ – истакао је Додик.

Колико је лицемјерство политичког Сарајева, указао је Додик, показује и овај Алкалајев наступ у УН, јер само прије петнаестак дана друга два члана Предсједништва одбила су његов приједлог да се на дневни ред Предсједништва уврсти тачка која би се односила на потребу одласка лажног високог представника из БиХ.

– Но, лицемјерство је изгледа константа у БиХ, било да долази од домаћих или међународних службеника. Шефу Делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру уста су пуна владавине права иако добро види и зна да БиХ противуставно задржава стране судије у Уставном суду, као и да протекторат какав је БиХ са високим представником, посебно лажним, није кандидат за ЕУ. Кад њега чујем да говори о праву и владавини права знам да се нешто крши – нагласио је Додик за Срну.

Он је навео да за њим не заостаје ни амерички амбасадор, који се овдје понаша као политички актер, а не представник стране државе.

– Од снажне подршке Дејтонском мировном споразуму, што је била америчка политика, дошли смо до селективне подршке у разградњи Декјтонског споразума од америчког амбасадора, који себи за право даје да поставља унутрашње политичке циљеве у БиХ, што ни у једној земљи на свиојету није посао дипломата већ легално изабраних политичара. Имали смо изборе недавно и сугеришем америчком и сваком другом амбасадору да са стране, а не као страна, прате форимирање власти на свим нивоима – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је оцијенио да би амерички амбасадор коначно могао да почне да користи уставне категорије када говори о органима власти у БиХ, која нема владу како он говори, већ Савјет министара како је записано у Уставу и Дејтонском мировном споразуму.

Архива