Милорад Додик поручио „Радићемо све да вратимо надлежност за изборе на републички ниво“

22.10.2022 Актуелно

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је данас да ће се радити на јачању субјективитета Републике Српске и враћању надлежности за изборе на републички ниво те најавио да ће на народном митингу у Бањалуци у уторак, 25. октобра бити донесени одређени ставови који ће бити смјернице за политику која ће бити провођена у наредним годинама.

Додик је рекао да је протеклих дана много људи од њега тражило да се одржи митинг како би народ изразио своју вољу.

– Очекујемо много људи, очекујемо све оне којима је стало да српски народ овдје одлучује сам о себи. Они који могу да дођу, а неће против су Републике Српске – рекао је Додик новинарима у Вишеграду.

Додик је истакао да су се неки из СДС-а и ПДП-а потрудили да суверено право народа да одлучује на изборима пренесу неким неодговорним људима у Сарајеву који се лоше односе према свему што је у Републици Српској и да је то, како је рекао, највећи губитак овог времена.

– Република Српска је гласала и одлучила да је СНСД побиједио на изборима на свим нивоима, да нису спорни избори за Народну скупштину Републике Српскекоји су најбољи које смо имали не знам од када, да смо добили 42 одсто гласова за Парламентарну скупштину БиХ, да је Жељка Цвијановић побиједила за српског члана Предсједништва БиХ и одједном је некоме пало на памет да сам ја споран – рекао је Додик.

Он напоменуо да Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није могла да побјегне од законских норми, па је одбила жалбе опозиције.

– Али то су све игре. Те жалбе које су они поднијели раније нису биле ни допуштене, јер није било законом предвиђено да у том року неко може поднијети жалбу – додао је Додик.

Наводећи да након што ЦИК објави прелиминарне резултате слиједи рок од три дана за подношење жалби, Додик је оцијенио да ће вјероватно ти исти поднијети жалбе, али да очекује да ће се све то завршити брзо.

Према његовим ријечима, жалбе морају да буду поднесене у току ноћи, односно у току рада мјесних бирачких одбора.

– Ако нема приговора тада, онда нема приговора. Како је могуће да има сада? Према томе доста је ту нејасноћа, не желим да улазим у то, очекујем да се то заврши брзо – рекао је Додик.

Додик је истакао да ће бити рађено све да се ојача субјективитет Републике Српске.

– Радићемо све да вратимо надлежност за изборе на републички ниво, а то значи да ће Изборни закон Српске дати право да Република Српска путем Републичке изборне комисије проводи локалне, као и изборе за Народну скупштину и предсједника Српске, а не ЦИК који иначе по Уставу нема то право – додао је Додик.

Он је запитао шта има Сарајево са изборима у Српској.

Додик је рекао да је дејтонски Устав урађен по узору на Америку, а да су онда превасходно људи из америчке администрације учинили да све то оскрнаве.

– Тако смо добили неког, да не кажем монструма који се зове Централна изборна комисија, која је раније креирана да се политички обрачунава. ЦИК није имала право да донесе одлуку ни о контролном, ни о каквом бројању, морала је да утврди прелиминарне резултате -навео је Додик.

Архива