Додик: Опозиција се може окупити у парку, шетње по граду неће бити

05.10.2022 Актуелно

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да су избори били фер и поштени, што су потврдили и међународни посматрачи, те да се опозиција може окупити у парку на најављени протест, али никакве шетње по граду неће бити.

Додик је рекао да у начелу може да прича да је право опозиције да одржи протест, али да сматра да је то бесмислена прича јер немају енергију.

– На крају крајева, имају парк гдје могу да се окупљају. Шетње по граду неће бити. Не треба нам никакво узнемиравања оних који имају приговоре. Могу да их поднесу гдје се подносе. Ако мисле да треба поново да се броје гласови, нека се броје. Ако мисле да треба да се поново избори, ако релевантни органи то одлуче – није проблем. Али, нема разлога да се то уради, осим спекулација – рекао је Додик.

Он је навео да су и међународни посматрачи потврдили да су избори били фер и поштени и да није било примједби, поготово не оних које би могле да утичу на изборни процес.

– За Бањалуку не треба та врста приче, не зато што сам ја побједник. Да сам изгубио, већ бих давно честитао и завршио ту причу. Не очекујем да мени неко честита. Мислим да ову причу коју шире базирају на неким ирационалним стварима. Видим да је чак и Младен Иванић, за кога се требало очекивати да је рационалан, а очигледно није, изјавио како је, ето, тек у један сат објављен резултат – рекао је Додик за АТВ.

Лидер СНСД-а нагласио је да је ЦИК дао упутства да се прво броје гласови за чланове Предсједништва БиХ, Парламентарну скупштину, што је сложен механизам пребројавања.

– Тек око 11.00 почели су да се броје гласови за предсједника Републике и тек у један ујутру су могли да се дају неки подаци, што је и учињено. Ми смо наше податке базирали на потписаним записницима бирачких одбора. Драго ми да је оно што смо ми саопштавали готово идентично као што је ЦИК саопштио – рекао је Додик.

Он је истакао да је и сама опозиција подијељена и не знају шта да ураде.

– Опозиција се одлучила на ту врсту приче. Мислим да ту нема потенцијала и мислим да ће то испарити врло брзо јер нема елемената за то. Мислим да нема ни потенцијала у народу. Народ је изашао и гласао. Ја сам изгубио изборе у Бањалуци и није то сјајна вијест за мене, али то је реалност. Али, избори се не одржавају само у Бањалуци, него у читавој Републици Српској – рекао је Додик.

Он је истакао да је потребно да се што прије озваничне подаци како би се бавили озбиљним пословима као што је формирање владе.

– Што се тиче формирања власти и Савјета министара, мислим да то неће ићи лако. Не због нас или ХДЗ-а, него због Федерације БиХ. Ми треба да задржимо четири министарства, сигурно ћемо тражити министарство спољних послова – рекао је Додик.

Он је рекао да СНСД са коалицијом има јаку скупштинску већину.

– Питаћу коалиционе партнере да ли су спремни да подрже причу о концентрационој влади и да позовемо неке рационалне елементе с друге стране опозиције да буду дио наших напора – да у вријеме потпуне дестабилизације глобалних односа покушамо да ми овдје барем имамо стабилизоване унутрашње односе – рекао је Додик.

Архива