Додик: Неприхватљив останак лажног Шмита и страних судија (ВИДЕО)

21.10.2022 Актуелно

Вијест о томе да се БиХ да статус кандидата за ЕУ није добра јер европски фактори покушавају да дајући тај статус задрже у БиХ нелегалног и лажног високог представника и стране судије у Уставном суду, поручио је данас на конференцији за новинаре српски члан Предсједништва Милорад Додик.

– То није поштено, нити фер, већ је ријеч о шаради, те о спекулацији бриселске администрације која то ради због својих игара и потреба – поручио је Додик.

Нисмо заинтересовани, каже Додик, да у БиХ постоји високи представник, као ни стране судије.

– Кристијан Шмит је нелегалан, лажан, нема никаквог потенцијала и права, он је измишљен и не постоји, а БиХ нема високог представника. Било какве одлуке Шмита неће бити примијењене са аспекта Српске, нити објављене у Службеном гласнику Српске – поручио је он.

Навео је да су Европљани стално говорили да треба спроводити реформе и европске препоруке, па да ће из БиХ по добијању кандидатског статуса аутоматски нестати ОХР и стране судије у Уставном суду.

– Ми смо против њиховог останка и тај кандидатски статус јесте понуда која није фер, ако остаје лажни високи представник и поменуте судије. Ако је то намјера, онда ми не можемо да прихватимо с одушевљењем такав један приједлог, иако све то не можемо спријечити – рекао је Додик и нагласио да представници Српске никада неће бити за процесе који значе скрнављење позиције Републике Српске и јачање унитарне БиХ, већ ће тежити очувању и враћању републичких надлежности.

Говорећи о ранијих 14 приоритета Европске комисије за напредак БиХ на европском путу, Додик је рекао да су три потпуно непотребна и неприхватљива за Српску.

Цијелу конференцију за новинаре погледајте овдје:

Архива