Додик: Двоструки аршини код референдума у интересу Америке

05.10.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик скренуо је пажњу на двоструке аршине када се ради о референдумима који служе интересима САД, као што је то био случај на Косову и Метохији.

Додик је Спутњик рекао да становници Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Запорошке и Херсонске области, имају право на самоопредјељење.

– Народи имају право да одржавају референдуме. Колико ја знам, руски народ живи на тој територији и има право да одлучује и донесе одлуку. Ту одлуку једноставно треба поштовати и ништа више – изјавио је Додик.

Додик је подсјетио на двоструке аршине код референдума који служе интересима САД, јер такви референдуми уживају посебну подршку њихових западних савезника, као што је то био случај са референдумом на Косову и Метохији.

– Сада је Русија урадила нешто врло важно – вратила је принципе Повеље УН и право народа на самоопредјељење, што је највиши принцип међународног права – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Русија не мора да провјерава да ли су друге земље признале резултате или не.

Референдуми о придруживању поменутих области Русији одржани су од 23. до 27. септембра, током којих је становништво већински подржало придруживање Руској Федерацији.

Предсједник Русије Владимир Путин и лидери четири нове области потписали су релевантне споразуме у петак, 30. септембра.

Он је данас потписао законе о званичном придруживању области Русији.

Архива