Додик: 1. новембра одржаћемо сједницу НСРС и усвојићемо нови буџет (ВИДЕО)

21.10.2022 Актуелно

Првог новембра одржаћемо сједницу Народне скупштине Републике Српксе и усвојићемо нови буџет, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Тиме ћемо омогућити Српској да настави уобичајни развојни пут. Учинићемо све да оно што смо исказали као наше политике у прошлости обухватимо новим буџетом, а то је повећање пензија до 15 одсто, тако ће бити и повећање и за борачке категорије и инвалиднине – каже Додик и додаје да ће тиме бити омогућено и исплаћивање 750 КМ родитељима четворо и више дјеце ако један родитељ не ради.

Додик је нагласио да ће бити и повећање плате буџетским корисницима за пет одсто од 1. јануара, да би у марту видјели на који начин економска кретања могу да утичу на ту плату.

– Битно ћемо повећати и средства за област културе у Републици Српској. Желимо да у буџету за идућу годину имамо ставку за изградњу зграде националног позоришта Републике Српске у Бањалуци – поручио је Додик. 

 Додик је нагласио да ће буџет бити стимулативан и за привреду, те да ће садржавати стимулације за привреднике да повећају плате радницима у реалном сектору.

– Владајућа скупштинска већина има потенцијала да усвоји буџет и он ће бити усвојен, без обзира на опструкције опозиције како би показала слијед својих негативнх активности уперених према становништву. Они желе да се Српској деси што гора ситуација јер је то боље за њих и зато желе да доведу у неизвјесну позицију пензионере, инвалиде, борце и све друге и да онда да усмјере своје политичке активности према институцијама Српске за кризу коју су они проузроковали – рекао је Додик.

Нагласио је да је неприхватљиво да Република Српска пређе на систем привременог финансирања.

Цијелу конференцију за новинаре погледајте овдје:

Архива