Српска и Србија обиљежиле Дан српског јединства (ФОТО/ВИДЕО)

15.09.2022 Актуелно

(Извор: РТРС)

У Бијељини је данас одржана централна манифестација поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Церемонији су присуствовали Његове светости патријарха српског Порфирија, предсједник Србије Александар Вучић, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, премијери Републике Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић.

Присуствовали су и министри у владама Српске, Србије и у Савјету министара, посланици, градоначелници и начелници, представници институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, многобројне званице и грађани Републике Српске и Србије.

Патријарх Порфирије рекао је да је застава у начелу симбол јединства и знак суштинског и дубинског индентитета једног народа.

Предсједница Републике Српске рекла је да Република Српска и Србија трећу годину заједнички обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, као дан почетка пробоја Солунског фронта, али и као симбол свега онога што српски народ, ма гдје он био, баштини дубоко у себи.

Предсједник Србије рекао је да историјски тренутак захтијева од српског народа да се уједини под заставом, српском тробојком.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да српски народ мора да останем чврст и истрајан и да се бори и чува своје јединство.

Додик је истакао да Срби данас имају двије државе – Републику Српску и Србију.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, у сјећање на 15. септембар 1918. године када је почео пробој Солунског фронта.

Архива