Кремљ објавио транскрипт разговора Путина и Додика

20.09.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Москви са предсједником Русије Владимиром Путином.

Састанак са чланом Предсједништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком

Извор: Встреча с членом Президиума Боснии и Герцеговины Милорадом Додиком • Президент России (kremlin.ru)
Извор: Встреча с членом Президиума Боснии и Герцеговины Милорадом Додиком • Президент России (kremlin.ru)

Владимир Путин: Још једном желио бих рећи оно од чега сам почео: слиједе вам избори и желим вам успјех. Надам се да ће тако и бити, након резултата гласања, да ће се позиција патриотских снага учврстити, а што ће нам омогућити да даље развијамо плодну и обострано корисну сарадњу.

Милорад Додик: Хвала вам пуно, господине предсједниче, на лијепим жељама. Хвала вам што сте ме позвали да будем данас овдје, ово је већ други састанак ове године.

Желим да Вам пренесем поздраве мог народа, из Републике Српске, захвалност на пажњи и подршци коју нам пружате на мултилатералном нивоу, прије свега у Савјету безбедности УН, за разумијевање конкретних околности у којима радимо, Ваше опредијељеност за очување Дејтонског споразума, који још увијек чува Босну и Херцеговину. С друге стране, имамо и оне који желе да буду средство промјене правила, промјене међународног система, а сада је било веома важно да имамо пријатеље који разумију нашу специфичну ситуацију.

Сада имамо изборе, они ће бити 2. октобра. Кандидујем се за предсједника Републике Српске, сада сам у Предсједништву Босне и Херцеговине. Увјерен сам да ћемо имати добар резултат, све анкете говоре да овдје неће бити проблема и надамо се да ће резултат бити добар.

Желим да кажем да је наш сусрет за мене увијек веома важан догађај. Раније смо разговарали о неким темама. Желим да кажем да сам и даље посвећен реализацији наше сарадње, што је за нас веома важно, јер смо мала заједница, а чињеница је да ми, што је најважније, одржавамо контакт са вама, то је оно што јача наше позиције.

Прије неколико дана – хтио бих вам рећи, дословно се похвалити – имали смо прилику омогућити да Босна и Херцеговина одигра пријатељску утакмицу са вашом фудбалском репрезентацијом у Санкт Петербургу 19. новембра.

Наши људи су осигурали ову одлуку за фудбалску репрезентацију Босне и Херцеговине, надамо се да ћемо задржати овај датум, 19. новембар, иако један дио Босне и Херцеговине то не жели. У сваком случају, ми смо то урадили – у околностима у којима се налазимо.

Владимир Путин: Спорт треба да уједињује, а не да дијели људе, па се надам да ће спортски догађај, укључујући и овај који сте поменули, одиграти своју улогу у развоју спорта и односима међу људима.

Желим још једном да подвучем: познајемо вас као пријатеља наше земље. Драго ми је што вас видим и имам прилику да са вама разговарам о ситуацији у региону и нашим билатералним односима.

Архива