Ковачевић: Српска и Србија гаранти да се не понове страдања

03.09.2022 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је у Бихаћу на обиљежавању 81. године од страдања Срба у Гаравицама да су постојање Републике Српске и Србије највећи гаранти да се Србима не понове злочини попут тог и да неће бити поново убијани.

Ковачевић је изјавио новинарима да је тужно и ружно што су Гаравице запуштене, што говори о томе колико власти у Федерацији БиХ не брину о српским стратиштима и жртвама, за разлику од Српске.

– Ово мјесто је пуно стакла, чепова од флаша, пикаваца… То показује да се не води никаква брига о невино страдалима у Гаравицама, те да се овдје шенлучи, пије и праве се журке… То је порука и нама, који смо на власти у Српској, да морамо сами преузети бригу над овим спомен подручјем и другим мјестима на којима су Срби страдали. То ћемо урадити у наредном периоду и имати на листи приоритета“, истакао је Ковачевић.

Он је рекао да о континуираном етничком чишћењу и елиминисању Срба на овом подручју довољно говори податак да их је данас у Бихаћу око 60.

Ковачевић је подсјетио да је у том граду прије Другог свјетског рата српско становништво било већинско.

– Треба јасно рећи да у Гаравицама леже Срби убијени од усташа – Хрвата и муслимана, што не треба заборавити. Они су хтјели да Срба овдје нема и зато је Српска битна за очување слободе српског народа на овим просторима. Нека живе Српска и Србија – рекао је Ковачевић у Гаравицама код Бихаћа, гдје је обиљежена 81 година од страдања више од 12. 000 Срба, жртава усташког злочина у том мјесту 1941. године.

Он је рекао да је Српска битна за Србе и остале који живе у њој јер је усмјерена развоју и унапређењу стандарда становника.

– Она поштује све грађане без обзира на вјерску, националну или другу припадност. Српска је за мир, сарадњу и економски бољитах свих у БиХ и шире – рекао је Ковачевић.

Одговарајући на питање федералних медија зашто данас на обиљежавању није било заставе БиХ поред заставе Републике Српске, Ковачевић је поновио да су у Гаравицама страдали Срби од својих комшија у усташама – Хрвата и муслимана.

– Локална власт није ништа учинила да ово мјесто очува, уреди, па и да се истакне застава страдалог народа, или Бихаћа и БиХ. Када би власти Бихаћа, Кантона и Федерације БиХ водили бригу о овом мјесту на начин како ми водимо у Српској о мјестима страдања Бошњака, не би постојао разлог за таква питања јер би ово подручје било уређено, а не у смећу и ишарано неадекватним графитима – рекао је Ковачевић.

У оквиру обиљежавања 81 година од усташког злочина над 12.000 Срба, у спомен подручју у Гаравицама код Бихаћа положени су вијенци и цвијеће, те је служен парастос за убијене српске цивиле.

Архива