Ковачевић: Џаферовић и Комшић својом политиком воде БиХ у пропаст; Штитићемо Српску

03.09.2022 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да су хрватски и бошњачки чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић најочигледнији примјер шта бошњачка политика жели у БиХ – потпуну елиминацију Хрвата и груб напад на Србе и Републику Српску.

– У БиХ постоји грубо кршење Устава, те Џаферовић и Комшић имају врло јасну стратегију, а то је политика против Срба и Републике Српске. Они дјелују врло синхронизовано, кршећи Устав игноришући га. Доносе одлуке штетне, не само за Србе него и за БиХ – рекао је Ковачевић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Ковачевић је истакао да они таквим поступцима усмјеравају политику против Срба.

– Српски члан Предсједништва Милорад Додик инсистира да се поштује Устав БиХ, да сви чланови Предсједништва морају доносити одлуке једногласно, а то значи да за важне одлуке морају да гласају сва три члана – поручио је Ковачевић.

Он је навео да Срби увијек позивају на дијалог, на поштовање Устава, те да Џаферовић и Комшић раде на томе да воде БиХ ка своме крају, блокирајући економске пројекте.

На питање да ли ће кандидат за новог амбасадора Њемаче добити сагласност српског члана Предсједништва, Ковачевић је рекао да није лако доносити такве одлуке, то су каже, „одлуке које доносе озбиљни државници који на најодговорнији начин разумију повјерење које су добили од гласача и Додик је неко ко је такав“.

– Много би лакше било гласати „ЗА“ и не замјерити се никоме. Ми овдје имамо ситуацију гдје је политика Њемачке отворено усмјерена против интереса Српске и Срба, без икаковог посебног разлога. Оно што видимо као разлог проблема јесте што имамо одређене људе поријеклом из БиХ, Бошњаке који имају змачајна мјеста у политици Њемачке. То су посланици у њемачком Бундестагу – истакао је Ковачевић.

Он је навео да су одлуке у Берлину изузетно против Републике Српске, па и БиХ јер су против Устава.

– Они отворено кажу да желе БиХ без ентитета, без конститутивних народа, а то значи само једно, БиХ без Српске и за нас је то неприхватљиво – поручио је Ковачевић.

Реагујући на иницијативу српског члана Предсједништва да Кристијан Шмит буде проглашен персоном нон грата, Ковачевић је навео да Шмита не признаје не само Додик, него и сви остали који имају патриотска осјећања према Републици Српској.

Ковачевић каже да Шмит негира дејтонске принципе, а то значи постојање БиХ без Републике Српске и Срба.

– Нећемо одустати од тога да штитимо интересе Републике Српске. То је нешто од чега не планирамо да одступимо и наставићемо своју борбу у складу са Дејтонским споразумом, са Уставом БиХ и са Уставом Републике Српске – поручио је Ковачевић.

Архива