Додик: Путин зна да Сарајево опструише градњу гасовода (ВИДЕО)

20.09.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је на данашњем састанку са предсједником Русије Владимиром Путином у Москви разговарао и о енергетским питањима, прије свега градњи гасовода и двије електране у Републици Српској.

Извор: Встреча с членом Президиума Боснии и Герцеговины Милорадом Додиком • Президент России (kremlin.ru)

Додик је навео да је Гаспром недавно послао своје представнике који су одређивали трасу и локацију за двије електране.

– Предсједник Путин је упознат с тим и рекао је да зна да само једна ствар спречава реализацију пројекта, а то је сагласност заједничког нивоа да се испод Дрине прође са профилом гасовода како би могло даље да се креће кроз Републику Српску – рекао је он.

Додик је рекао да је упознао Путина с тим да је на сједницама Предсједништва БиХ иницирао доношење одлуке о томе, али да друга два члана Предсједништва нису хтјели то питање да ставе на дневни ред.

– Имамо важног инвеститора за озбиљнe пројекте који рјешавају нашу комплетну енергетску стабилност у будућности, а они не желе то да подрже – истакао је он.

Додао је да би данас имали промоцију тог пројекта и разговарао би са Путином о највећем инвестиционом пројекту у Републици Српској, да није било опструкција из Сарајева, које, како каже, такво какво је, покушава све да онемогући, забрани и заустави.

Додик каже да, уколико се наставе опструкције, неће подржати пројекте било гдје на простору БиХ.

Он је истакао да је Путин потврдио да стоји иза овог пројекта, те да је молио да се убрза реализација.

Додик је навео да је разговарано и о испоруци руског гаса.

– Замолио сам руског предсједника да нам обезбиједи исти третман, услове и количине гаса за идућу годину, али они о томе још нису одлучивали, одлучиваће у новембру или децембру. Путин је рекао да ће пренијети свој став и подршку том приступу Гаспрому и да ћемо вјероватно имати тај приступ идуће године – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао и да Зарубежњефт жели да гради на простору Рафинерије нафте у Броду нову термоелектрану на гас од 100 мегавата и да је то велика инвестиција.

Архива