Додик: „Отворени Балкан“ добар, користан и иновативни пројекат који већ даје резултате

03.09.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Београду да је иницијатива „Отворени Балкан“ добар, користан и иновативни политички пројекат на овом простору који већ даје резултате.

Он је нагласио да се резултати огледају не само у солидарности у погледу одговора на изазове и кризе, него и у томе да се олакша људима промет робе, а и тржиште радне снаге, које данас постаје велики проблем, лакше се рјешава.

– У Србији радници из Македоније могу да дођу и ријеше питање дозвола, а ако дођу у БиХ то траје 60 и више дана. Ако ангажујете сезонске раднике, сезона прође док се то ријеши – рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска жели да буде дио „Отвореног Балкана“.

– Ја сам већ четири пута тражио да се о томе одлучује у Предсједништву. Раније смо имали одлуку да се то прихвати и задужили Савјет министара да то заврши, а онда су настале блокаде муслимана, који се боје и тврде да је то неки велики српски пројекат – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, они у суштини имају ирационалан страх од јаке Србије, без обзира на то што су ту и Албанија и Сјеверна Македонија, а муслимана има у све те три земље.

– Базична ствар је, „/предсједник Србије Александар/ Вучић је дигао Србију, она је јача, има експанзију“, то је њихово размишљање, „они ће нас поклопити, ми не можемо с њима и најбоље је бити без њих“ – навео је Додик.

„СРПСКА ЈЕ БОЉИ ДИО БиХ“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска данас по свему држава и да би далеко боље стајала и проводила развојне пројекте да није у оквиру БиХ.

– Ми немамо никакаве користи од БиХ. То је само траћење дана, живота, амбиција – рекао је Додик и подсјетио да је стопирана изградња гасовода од Раче према Бањалуци, иако Српска годинама иновира тај захтјев, зато што у Сарајеву постоји мржња према том пројекту.

Додик је истакао да је Српска бољи дио БиХ, да је једино рационално рјешење мирни разлаз БиХ и да је Република Српска данас по свему држава.

– Она има своју територију, становништво, ефикасну власт, има способност да сарађује са регионом, а подржава све најважније свјетске вриједности као што су људска права и све што иде с тиме, а једино што немамо је столицу у УН – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је Српска бољи дио БиХ и да на то указују и макроекономски показатељи.

Архива