Додик: Морао сам да скренем пажњу на индикативне потезе Њемачке

03.09.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да његова одлука да поново ускрати сагласност за постављање новог њемачког амбасадора у БиХ већ даје резултате и да је морао да скрене пажњу на то да Њемачка протеклих више од годину дана чини потезе који су веома индикативни.

Поводом ове одлуке и оптужби да „заоштрава односе са Њемачком“, Додик је рекао да није поданик и да Њемачка у задњих више од годину дана чини потезе који су веома индикативни, те да се мора видјети о чему се ту ради.

– Морали смо скренути пажњу. Ево већ јуче то даје неке резултате. Њемачка Амбасада је рекла да стоји иза Дејтонског споразума и иза Републике Српске на један увијен начин, али ипак је рекла. То нисмо могли да чујемо у задњих неколико година, а ево сада имамо ту причу – рекао је Додик за ТВ Пинк.

Он је поручио да ће само тражити да се то појасни.

– Опет постављам питање шта је истина, ова резолуција коју је донио Бундестаг, или став Амбасаде /Њемачке/, јер једно друго искључује. Ако они подржавају уставни поредак у БиХ, онда не важи резолуција – рекао је Додик.

Он је истакао да су главни проблем у БиХ странци који никада нису дозволили да се домаће политичке снаге договоре или постигну базични консензус, те напоменуо да је било примјера да се домаћи политичари договоре, а да то за два дана сруше „странци у Сарајеву“.

– Њихов интервенционизам је антиправни, против Устава БиХ, антидејтонски, предуго се задржава – готово 26 година странци управљају БиХ, а нису успјели да направе одржив модел функционисања, а њихов интервенционизам се још више појачава – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, странци путем такозваних високих представника намећу законе, а сада хоће да промијене Устав, и то је потпуно неодржива ситуација.

Додик је поручио да неће да ћути, као што предлажу неки из опозиције који сматрају да је потребно трпјети и додао да он неће да трпи и да се осјећа боље када избјегне да странци мисле да су Срби глупи, ниже вриједни и да они могу да раде шта год хоће.

– Мотив Њемачке је неолиберални концепт кроз „Зелене“ и инернтне позиције социјалдемократа. Наметнули су рјешења на бази стереотипа о лошим Србима. Ми смо за њих лоши кроз историју и то се зна. Сада су почели да, од /Кристијана/ Шмита, преко резолуције, судија Уставног суда, до војника које су нам сада послали у БиХ, што говори да они имају намјеру да своје политике проводе и употребом оружане силе – рекао је Додик.

Он је истакао да у оваквим околностима нема права да буде наиван и мисли како је то све сасвим случајно и да аплаудира.

Архива