Додик: Источно Сарајево – завјет наше политике

27.09.2022 Актуелно

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске на предстојећим изборима Милорад Додик поручио је вечерас да је Источно Сарајево завјет политике СНСД-а.

– Волим ваш патриотизам који је тако јак, који не мрзи али брани упорно своје. Када треба да говорим о Србима, патриотизму, онда кажем да је Српско Сарајево прави примјер за то. Неће нам никада укинути да је ово Српско Сарајево, без обзира шта говорили о томе и сигурно ће једнога дана поново бити враћен тај назив – рекао је Додик на трибини СНСД-а у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да су Срби у Сарајеву оставили 100 милијарди КМ у изграђеним становима, инфраструктури, школама, јер нису хтјели да живе у неслободи и показали да су прави насљедници вјековног карактера Срба, а то је да желе да живе тамо гдје је слобода.

– Ми само желимо слободу за себе и да други живе у слободи. Срби су научили кроз историју да слобода зависи од тога да ли имају своју државу. Ако немате државу, само погледајте како Срби живе у Федерацији, без Републике Српске и како би живјели ми сутра у унитарној БиХ – рекао је Додик.

Он је поручио да је оружје данас оловка, гласање, истичући да народ политички мисли у Источном Сарајеву и тачно зна шта је мјера слободе и шта је мјера опстанка овдје.

– Поносан сам што сам имао прилику да са вама градим ове велике пројекте. Урадићемо овдје све што можемо, урадићемо и тунел, урадили смо пут и болницу, урадићемо и све што треба за Универзитет, Ректорат, Музичку академију, имамо у плану да према Вишеграду направимо ауто-пут који се качи на европски коридор и да се отвори Источно Сарајево – додао је Додик.

Кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је грађанима Источног Сарајева да ће у Сарајеву бити функционер и политичар Републике Српске, а не сарајевски функционер, нити босански политичар.

– Додик нема противкандидата, зато што је он човјек који управља процесима политичким и економским, а нама треба предсједник који зна да прича и о гасоводу, о путевима, о надлежностима Републике, а зна да препозна смицалице из Брисела или неког другог мјеста. Зато ће Додик побиједити – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да народу у Републици Српској треба сигурност, да кроз ова тешка времена прође на начин да буде стабилна и да тако остане.

– То ће бити гаранција, а та гаранција се зове Милорад Додик на челу Републике Српске. Треба нам јака Влада која ће морати да има стабилну скупштинску већину. А ми у Сарајеву ћемо бити десна рука нашем предсједнику, нашој Влади и нашој Народној скупштини. И побиједићемо јер разумијемо да смо одговорни вама и пред вама, а не пред страним амбасадама – поручила је Цвијановић.

Носилац листе СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ из изборне јединице три Радован Вишковић указао је да опозиција узима новац од непријатеља Републике Српске да раде на штету Српске.

Он је позвао грађане Источног Сарајева да гласају за листу СНСД-а за Народну скупштину и Парламентарну скупштину.

Носилац листе СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице осам Љубиша Ћосић нагласио је да је Сарајевско-романијска регија страдална регија која окупља 80.000 људи који су мост између Херцеговине, Подриња и Бирча.

Иако је у протеклих неколико година урађено много пројеката, Ћосић је рекао да Источном Сарајеву треба нови инвестициони циклус.

– Треба нам тунел између Пала и Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, треба нам да у наредне двије године завршимо три траке преко Романије. Треба да завршимо школу у Источном Новом Сарајеву, као и гимназију у Источној Илиџи – навео је Ћосић.

Ћосић је додао да Источно Сарајево треба постати једниствен туристички град који ће имати два гондолска повезивања са Јахорином, један са Пала, који ће доводити људе из Србије и други из Источног Новог Сарајева.

Архива