Додик: Eрдоган има рационалан и уједначен приступ

03.09.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који ће идуће седмице посјетити БиХ, велики државник који је коректан и на састанцима показује уједначен приступ према свима.

Додик је рекао да је слушао Ердогана када говори да „од БиХ нема ништа ако се у њој не договоре народи који ту живе“ и „неће вам уредити земљу странци, договорите се сами“, те додао је то рационалан приступ.

– Турска је велика земља, а он је један велики државник шта год ми мислили и каква год била наша историја. Он се у томе показао као коректан – рекао је Додик и додао да ће Ердоган увијек бити на страни муслимана у БиХ, али да на састанцима показује уједначен приступ према свима.

Српски члана Предсједништва БиХ је рекао да је постојао озбиљан проблем са турском политиком за вријеме док је Ахмет Давутоглу био министар иностраних послова Турске.

– Имало смо озбиљан проблема са турском политиком за вријеме Давутоглуа, који је био министар иностраних послова, а који је промовисао такозване нулте проблеме Турске са сусједима, а онда је произвео хиљаду проблема које Турска има готово са свима – рекао је Додик за ТВ Пинк.

Он се осврнуо и на Савјет за имплементацију мира за који је рекао да је такозвани, да га чине неколико најмоћнијих земаља свијета, да нема никаква дејтонска овлаштења, те да је упао илегално у БиХ и намеће рјешења.

Додик је рекао да је Турска у име Организације исламских земаља чланица тог савјета за спровођење Дејтонског споразума, а да Србија и Хрватска нису укључене, иако су потписнице и гарант тог споразума.

Он је истакао да је то још једна накарадна ситуација која је својствена само БиХ.

– Неке земље су хтјеле да наметну да Хрвати бирају Хрвате, што је фер. Турска је ставила вето на то и није дозволила, односно да је то став исламских земаља. То је став Сарајева, тако да до краја не можете бити раширених руку, али је глупо да не искористите добре намјере у датом тренутку – рекао је српски члан Предсједништва.

Архива