Цвијановић: Брига о пензионерима – трајна брига институција

03.09.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, којој је вечерас уручена специјална плакета Удружења пензионера Српске за изузетан допринос јачању пензионог система и подршку Удружењу, оцијенила да је то круна њихове сарадње током десетак година и рада на бољем положају ове важне друштвене групације.

Цвијановић, која је у Теслићу присуствовала завршној смотри 21. Шаховског првенства пензионера Српске, захвалила је за лијеп пријем и признање које је добила од Удружења пензионера.

– То је круна наше сарадње кроз десетак година. Увијек сам имала добру сарадњу са Удружењем пензионера Републике Српске, имала разумијевање за њихове потребе и скоро сваки приједлог који су давали нашли смо начина да буду прихваћени у оквиру Владе Републике Српске, а потом и као законска рјешења у оквиру Народне скупштине – рекла је Цвијановић новинарима.

Цвијановић у Теслићу (Фото: РТРС)

Она је навела да се током свих ових година успјело у заштити пензионера – да имају редовна примања и да знају да неће бити кашњења.

– Кроз редовна и ванредна усклађивања обезбиједили смо сталан раст пензија, а опредијељени смо да то радимо и у наредном периоду. Увијек је добро знати да неко цијени то што радите или када радите за неку групацију у друштву да они разумију напоре који су стајали иза тих одлука. Било је тешких одлука, али је свака била добра, погодила циљ и довела до тога да наши пензионери имају сигурност и знају кад ће добити пензију – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је навела да има много простора за побољшање, напомињући да су пензије у Српској такве да увијек остаје простора да се унапређују.

– Унапређиваће се, имамо и подршку Владе Републике Српске. Брига за пензионере остаје трајна брига институција Српске. Без обзира на којим позицијама ми били неопходно је да се удружимо и да остварујемо интересе ове веома важне групације у друштву – рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске захвалила је и Фонду ПИО јер су на услузи Удружења пензионера.

Плакета Жељки Цвијановић (Фото: РТРС)

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић изразио је задовољство што је предсједник Српске посјетила завршну смотру 21. Шаховског првенства пензионера Српске.

– Учинила нам је част да буде са нама. Ово је била прилика да јој захвалимо за све оно што је кроз свој дугогодишњи рад, као премијера и предсједника, учинила за побољшање материјалног положаја пензионера. У току њених мандата донесен је реформски закон о пензијско-инвалидском осигурању, први у региону, као и измјена закона да се пензије редовно усклађују почетком године и да се ванредно могу усклађивати током године – рекао је Трифуновић.

Трифуновић је подсјетио и да је 2015. донесен закон да пензије прелазе на трезорску исплату, чиме су пензионери први на реду за исплате, прије свих других корисника буџетских средстава.

– Захвални смо Цвијановић која је као премијер све те ствари успјела да уреди. У знак велике захвалности за подршку коју је током десетак година дала Удружењу пензионера, ми смо јој данас уручили специјалну плакету. Она има нашу подршку и за функцију за коју се кандидовала. Надам се да ће је пензионери подржати и разумјети да таква особа заслужује нашу безрезервну подршку – рекао је Трифуновић.

Архива