Гасификација источног дијела Српске један од најважнијих пројеката

26.08.2022 Актуелно

Пројекат гасификације источног дијела Српске – Шековићи, Власеница (Игришта), Милићи, Хан Пијесак, Пале (Јахорина), Трново, као и проширења гасне мреже на територији општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, представљен је данас у Источном Сарајеву.

На иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика гасна мрежа требало би да буде проширена и према Рогатици, Сокоцу и Вишеграду.

Презентацији су присуствововали српски члан Предсједништва БиХ и предсједник Владе Радован Вишковић.

Додик је поручио да Република Српска енергетску будућност мора развијати самостално у сарадњи са партнерима.

Додао је да природни гас који долази са истока енергент на који треба да се рачуна у будућности, те да Република Српска треба да развија властите капацитете.

Он је појаснио да ће бити грађен ток од Шековића до Источног Сарајева, те нагласио да је ово један од најважнијих пројеката и да је реалан.

Додик је указао на стратешки значај дугорочно снабдијевање сигурним енергентима који не загађују околину, као што је гас, те напоменуо да необновљиви извори енергије долазе до фазе када се више неће моћи експлоатисати, као што су нафта и угаљ.

– Гасовод је нешто без чега се неће моћи привредно развијати, нити одржати стандарди – поручио је Додик.

Вишковић је нагласио да је за Српску веома важан пројекат гасификације источног дијела Српске, али је изгубљено много времена због опструкција тог пројекта из ФБиХ.

– Не могу да се помирим са чињеницом да неко има проблем с тим да Српска уради конекцију са Србијом у Новом Селу код Бијељине, Павловића мосту и да се за то више од двије године не да сагласност. Ми смо из овога извукли поуке и нећемо стати и чекати скрштених руку да ви донесете неку одлуку или да вас молимо за то – поручио је премијер Српске.

Вишковић је навео да Српска из подстанице у мјерној станици у Јаковицама код Шековића иде са новим гасоводом или новим магистралним водом који ће доћи до Источног Сарајева и у перспективи кренути према Херцеговини.

– Гасовод Бијељина-Бањалука-Нови Град већ би био изграђен да су из Сарајева дозволили да се добије конекција када је то тражено. Српска нема ништа против тога да ФБиХ гради свој „јужни ток“ како су га назвали из правца Хрватске, преко Посушја, према Мостару и даље, јер Српска није никада оспорила ниједан пројекат у ФБиХ, а они се утркују како ће пројекте у Републици Српској да оспоре – истакао је Вишковић.

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да је овај пројекат велика развојна шанса ове регије и налази се у Стратегији развоја Српске до 2035. године.

Ђокић је нагласио да је дефинисана стратешка планска активност изградње магистралног гасовода у дужини од 325 километара гасне мреже, који би повезао подручје од Семберије до Новог Града.

– У оквиру тога је планирано да се изграде двије гасне електране. Тренутно имамо одобрену активност руске

компаније Зарубежњефт да може на простору постојеће Рафинерије нафте у Броду да изгради термоелектрану на гас инсталисане снаге око 100 мегавата. То је, такође, значајан пројекат којим ће се побољшати и повећати обим произведене енергије у будућности, али на тај начин добити и први киловати електричне енергије из гаса – рекао је Ђокић.

Генерални директор предузећа Сарајево-гас из Источног Сарајева Недељко Елек рекао је да укупна вриједност пројекта гасификације за источни дио Српске износи 70.000.000 КМ.

Архива