Додик: Њемачка нема право да се мијеша у унутрашње уређење БиХ

26.08.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Њемачка нема право да се мијеша у унутрашње уређење БиХ и истакао да Њемачка заговара да БиХ буде организована као грађанска земља, што је антиуставно и значило би да нема ни енитета, ни конститутивних народа.

– То је антиуставно и нико од тих великих демократа и заговорника правне државе није рекао да се Њемачка мијеша у унутрашње уређење БиХ. Има уставна процедура како то треба да буде, а Њемачка каже да то треба да се уреди на потпуно други начин – рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву и додао да у том случају БиХ неће ни бити.

Он је навео да новом њемачком амбасадору није дао сагласност јер сматра да долази са злим намјерама и да реализује ригидну њемачку политику, што је неприхватљиво.

– Нисам глуп да не разумијем да нови амбасадор долази да реализује њихове политике, а њихова политика је резолуција Бундестага. Па зато су послали Кристијана Шмита да то коригује и два члана Уставног суда БиХ, који ради на томе да загорча живот Републици Српској. Послали су и војнике – рекао је Додик.

Он је подсјетио и на депозит БиХ који се налази у њемачкој Дојче банци.

– Њемачка у Дојче банци користи наше депозите. Држе нам паре, говоре нам како треба да користимо наше паре. Шаљу нам типа који бјесни. Показује нам какви су Нијемци када су бијесни – рекао је Додик.

Он је оцијенио да Њемачка води политику сатанизације Срба.

– Да ли ми сада славодобитно, као муслимани, треба да сачекамо новог амбасадора? Ми нисмо то – поручио је Додик и констатовао да стање окупације није добро.

Он је истакао да нема намјеру да се бави питањима Њемачке.

– Нисам ја отишао да водим политичке ратове по Њемачкој, него они долазе овдје – каже Додик.

Он је навео и да је видљива аспирација актуелне власти у Њемачкој за доминацијом.

– Док је била Ангела Меркел то је било коректно. Ми не желимо да будемо поробљени. Они су нас побили у прошлом вијеку. Е, нећете нас сада на овај начин побити – рекао је Додик. 

Архива