Цвијановић: Турковићева поступа самоиницијативно, мимо Устава, а и лажно се представља

26.08.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је писмо које је министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила државном секретару САД Ентонију Блинкену самоиницијативно, мимо Устава и процедура, што није први пут.

Цвијановић је истакла да се у меморандуму у овом писму наводи да је Турковићева замјеник „премијера БиХ“ што није тачно.

– За Турковићеву, осим што је прозивамо за фалсификате које она упућује по свијету и лобистичке памфлете, треба рећи и да има и лажног представљања, јер на меморандуму на енглеском језику пише да је она замјеник премијера БиХ, што није тачно – истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да БиХ нема премијера, него има Савјет министара и предсједавајућег Савјета министара који има своје замјенике, гдје је Турковићева само један од два таква замјеника.

– Турковићева се налази у колективном тијелу које се зове Савјет министара и у колективном тијелу би ваљда требале постојати колективне одлуке, а не поступања појединаца по свом нахођењу. Погото је она /Турковићева/ позната по томе што износи ставове своје политичке партије /СДА/ и то су они ставови у којима се увијек обрушава на неког другога – рекла је Цвијановић у Бањалуци.

Она је додала да је писмо Блинкену написано према матрици – да су сви други криви осим њих – подсјетивши да су раније таква писма садржала различите коментаре, осуде, многе лажи и фабрикације на рачун Републике Српске и њених функционера, док се сада Турковићева окомила на ХДЗ, па и на Владу Хрватске.

Предсједница Српске је додала да, ако би се ишло трагом оног што ради Турковићева, ту би се нашла разна чуда, од контаката из прошлости, свих њених веза, до оног какав је њен допринос био стварању нереда у овој земљи, па сада кад треба његовати мир, постизати заједничке ставове и презентовати их страној јавности, Турковићева користи сваку прилику и позицију министра да лажно износи оптужбе настојећи да измами активност страног фактора који треба да неког дисциплинује, кажњава и слично.

– То је Турковићева. Колико год о њој испричате, опет није довољно – додала је Цвијановић.

Архива