Цвијановић: Странци су значајно допринијели кошмару кроз који пролази БиХ

10.08.2022 Актуелно

Оно што отежава успјех БиХ нису санкције појединцима, већ хронично затварање очију страног фактора пред реалним проблемима. Они су својим интервенцијама и неуставним експериментисањима значајно, можда и пресудно, допринијели овом кошмару кроз који пролази БиХ, рекла је у интервјуу за портал УНА Жељка Цвијановић предсједница Републике Српске.

Поручује да, ако буде изабрана у Предсједништво БиХ, планира да оде у Сарајево и ради свој посао у складу са Уставом и у интересу Републике Српске.

– Правила су јасна, изабрани сте да у Предсједништву БиХ радите у интересу Републике Српске и да користите уставне механизме заштите онда кад су ти интереси угрожени. Чињеница да имате трочлано Предсједништво показује комплексност посла, али су и процедуре јасне – рекла је Цвијановић.

За санкције Велике Британије каже да нису отежавајуће за њу јер су настале из обијести и уз прилично безобразна и потпуно нетачна образложења.

– И највише из пакости према чињеници да има Република Српска која брани Устав, а не оно сто су они од Устава настојали направити у спрези са бошњачким партијама. Оно што отежава успјех БиХ нису санкције појединцима, већ хронично затварање очију страног фактора пред реалним проблемима. Они су својим интервенцијама и неуставним експериментисањима значајно, можда и пресудно, допринијели овом кошмару кроз који пролази БиХ – поручила је предсједница Српске.

Када је ријеч о сарадњи са страним фактором, Цвијановић каже, да је она нужна.

– А да ли ћемо се боље разумјети не зависи само од нас. Ако говоримо о сарадњи унутар БиХ, она је нужна и пријеко потребна. Опет, да ли ће се остварити, не зависи само од Републике Српске. Сматрам да је искључивост политичког Сарајева и жеља за доминацијом највећа препрека за нормалан суживот. То насилно прављење неке грађанске државе није реално и само отежава ствари – поручила је она.

Када је ријеч о Мирку Шаровићу, предсједнику СДС-а и противкандидату на предстојећим изборима истиче да је он безбојан и недовољно храбар да се супротстави захтјевима политичког Сарајева за неуставном централизацијом БиХ.

– Због тога би наравно било драже и том Сарајеву и тим странцима да он побиједи, али о томе одлучује народ. Мислим да је бахатост коју је показао према институцијама Републике Српске, онда кад је говорио у Народној скупштини Републике Српске да га као министра у Сарајеву не обавезују ставови наших институција, показатељ његовог политичког става и да је и то разлог што је СДС упорно губи подршку народа у Републици Српској – истакла је она и додала: Кад ја ово кажем онда опозиционари навале како нападам лично. Говорим о политикама, које очито и већина грађана, тако види. А лично нападају они и до сада су ти који тако негодују управо само лично нападали мене. Ако се питамо зашто је Мирко Шаровић одлучио да не пријави силне некретнине у Србији, онда то није лично.

Цвијановић пита, шта мислите да ли би он питао то исто да сам ја заборавила да имам десет некретнина било гдје и да ли би то онда било лично?

– Или шта је лично у томе кад кажете, а грађани су то и сами видјели, да је у НСРС пријетио прстом и говорио да га баш брига шта су та Скупштина и Влада Републике Српске закључили. Није лично ни то кад констатујете да му је партија заједно са ПДП-ом напустила свако засједање на којем се расправљало о базним питањима за Републику Српску – рекла је Цвијановић.

Када је ријеч о предстојећим изборима, предсједница Српске истиче да то не отежава рад институција у Српској.

– Што се тиче нивоа БиХ тамо смо након Инцкове интервенције ушли у кризу и то се одразило на ниво активности. Што се тиче ФБиХ тамо ни резултати избора из 2018. године нису ни након четири године имплементирани, а односи између бошњачких и хрватских партија су још гори, тако да је све непредвидиво. Што се тиче тих најава неких побједа, па ваљда и не очекујемо од опозиције да најављују унапријед да ће опет изгубити, а онда кукати како су покрадени и којешта друго – истакла је она.

На питање да је много буре изазвала је и изјава Милорада Додика да неки виђенији представници СДС-а и ПДП-а заговарају сарадњу са СНСД-ом Цвијановић каже да оно што данас изгледа нереално у политици, може сутра да се деси.

– То смо имали прилику видјети. Смијешна је реакција предсједника те двије партије – оно кад кажу ако таквих има, онда их водите са собом. Мислим да су многи управо због одсуства дијалога од њих и отишли у претходном периоду. А онда смо им криви ми, а не они што нису знали водити своје партије. Да, постоје људи нпр. у СДС-у и ПДП- у који сматрају да би окупљеност те врсте била добра, и то није ништа ново. Зашто на то бурно реагују предсједници СДС-а и ПДП-а треба њих питати – истакла је она.

Када је ријеч о даљем напретку Републике Српске, Цвијановићева каже да, с обзиром на глобалну кризу, треба наставити са повећањем примања у реалном и јавном сектору и радити на заштити социјално угрожених.

– То је наравно тежак задатак и треба нам и даље добра сарадња Владе и социјалних партнера да бисмо превазишли те проблеме. Уз то, добро је што је настављена реализација важних саобраћајних, здравствених, школских, енергетских пројеката. Ако боље ослушнете шта поручују лидери из окружења и Европе, онда је јасно да је на помолу тешка зима и зато је неопходно да сачувамо стабилност наших институција и стварамо и даље услове за енергетску независност – поручила је она.

Архива