Ковачевић: Забрана посјете Јасеновцу – поновљени злочин

18.07.2022 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је одлука Владе Хрватске да предсједнику Србије Александру Вучићу забрани посјету Јасеновцу срамна, скандалозна и да представља поновљени злочин.

Ковачевић је истакао да антицивилизацијска, антиљудска и антидемократска одлука о забрани српском предсједнику да посјети највеће српско стратиште и ода пошту српским жртвама представља злочин у континуитету.

Он је подсјетио да је прије пола године бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић присуствовао комеморативном догађају у Вуковару и да су, с обзиром на то да је осумњичен за бројне ратне злочине против Хрвата у БиХ, била бројна реаговања из БиХ од Хрвата према хрватској Влади, која је тада саопштила да га нико није звао и да је дошао потпуно ненајављено у Вуковар.

Ковачевић је за београдску ТВ Прва рекао да остали могу да долазе и најављени и ненајављени, а српски предсједник, Срби, не могу ни најављени, ни ненајављени у Јасеновац који је највеће стратиште српског народа у Другом свјетском рату.

– Потпуно смо свјесни да данашња Хрватска није она Независна Држава Хрватска /НДХ/ која је починила геноцид над српским народом, али би данашња Хрватска требала да искористи сваку прилику да докаже да то није та Хрватска, а ову прилику јуче су дефинитивно пропустили – рекао је Ковачевић.

Предсједник Србије Александар Вучић планирао је јуче да приватно посјети Јасеновац и Пакрац, али хрватске власти нису му дозволиле улазак у земљу.

Архива