Ковачевић: Српска једини гарант да се српском народу неће поновити геноцид

19.07.2022 Актуелно

Република Српска је данас једини гарант да се српском народу неће поновити геноцид, поручио је данас изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, који је у Горњем Јеловцу код Приједора присуствовао обиљежавању Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у Независној Држави Хрватској.

Ковачевић је рекао да су у Горњем Јеловцу прије 80 година усташе и усташки режим убили 312 мјештана од чега 75 дјеце, као и да је данас чуо два броја неће заборавити док је жив.оОбиљежавање Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ (Фото: СРНА)

– Први број је 19.432 дјеце колико је убијено у логору Јасеновац, а други број је 74.642 дјеце колико је комисија утврдила да је дјеце до 14 године убијено у НДХ. Данас послије свега тога нама неко говори и учи нас шта је то геноцид. Ми и те како добро знамо шта је геноцид јер ми се геноцида сјећамо – рекао је Ковачевић новинарима.

Према његовим ријечима, не постоји ниједна кућа у Поткозарју, у Приједору, Градишци, Лакташима, Козарској Дубици, Новом Граду, Костајници, Оштрој Луци, која се не сјећа геноцида и која нема барем једног члана породице из свог домаћинства који није био жртва геноцида.

– Данас једини гарант да нам се то више никада неће поновити јесте Република Српска и зато смо данас на кључном задатку одбране и очувања Републике Српске јер једино док имамо Српску бићемо сигурни да нам се више никада неће поновити геноцид и да нам више никада и нико неће убијати нашу дјецу – рекао је Ковачевић.

Архива