Додик: Резолуција Бундестага у функцији муслиманског национализма

08.07.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Резолуција њемачког Бундестага непотребна, пуна нетачних квалификација и у функцији је муслиманског национализма.

– БиХ је неуспјешан експеримент међународне заједнице и ту не помажу ни декларације ни резолуције попут ове. Ако су кривци за неуспјех БиХ Милорад Додик и Драган Човић, зашто је БиХ имала најприје грађански рат у којем се нису питали Додик и Човић, а затим године протектората, у којима се опет нису питали Додик и Човић? Зато и ову резолуцију видим као још једно замазивање очију, овога пута њемачкој јавности –  истакао је Додик за Срну упитан да прокоментарише резолуцију „Подршка БиХ на путу у бољу будућност“, коју је усвојио Бундестаг, у којој су помињу Додик и Човић као политичари чије дјеловање је усмјерено ка „уништавању БиХ“ као земље различитих народа.

Свака оваква или слична резолуција, нагласио је Додик, храна је муслиманским националистима који под изговором демократије траже укидање права народа, на чему БиХ и почива.

– Да Њемачка заиста жели добро БиХ, како говоре, уложили би свој утицај у ЕУ и дали статус кандидата БиХ. Овако је лакше писати беспредметне резолуције које никоме нису од користи, осим онима који се хране оваквим међународним активностима, а то су муслимански националисти – констатовао је Додик.

Бундестаг је усвојио резолуцију „Подршка БиХ на путу у бољу будућност“ којом се од њемачке Владе тражи да се у ЕУ заложи за „санкције против оних који поткопавају територијалну интегритет и уставни поредак БиХ“.

Архива