Додик: Ако бирамо између тога да изгубимо Српску да би били у ЕУ – бирамо Српску

01.07.2022 Актуелно

Централизација БиХ кроз европски пут БиХ неће проћи. Ако нас тјерате да бирамо између тога да изгубимо Републику Српску да би били у Европској унији, ми ћемо бирати Српску – поручио је Милорад Додик српски члан Предсједништва БиХ.

– Желим да потврдом да је наше политичко опредјељење чланство и кретање ка Европској унији, али и апел Еврпској комисији да са више пажње приступе БиХ и да нам дају ипак неке реално проводиве препоруке које се могу испунити.

Подсјетио је да је ЕУ предлагао прије 10 – 15 година да БиХ добије кандидатски статус и додао да сматра да је ентузијазам за улазак БиХ у Европску унију значајно спласнуо.

– Европа је била неправедна према БиХ постављајући услове за које је сама сматрала поготово Европска комисија, да је веома тешко испунити, поготово ових 14 приоритета коју су сада постављени и тачно се зна да за неколико тих приоритета нема сагласности да може да се постигне договор – истакао је Додик.

С друге стране, каже Додик, веома је погрешно од Европске комисије што је почела у оквиру тих 14 приоритета да издваја само оне које она мисли, или људи из Сарајева мисле, да треба да се уради.

– То су они који додатно централизују БиХ, а не рјешавају питање за које смо ми заинтересовани, нпр. питање високог представника, судија Уставног суда БиХ, странаца који се више не баве само законима него и политичким документима – нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да ће присуствовати новом састанку у Бриселу, који би требао бити одржан у сриједу, 6. јула, и који би требао да се тиче наставка преговора о европском путу БиХ.

Архива