Вишковић у Грчкој – разговори о сарадњи и отварању авио-линије са Крфом

14.06.2022 Актуелно

Влада и политичко руководство Републике Српске опредијељени су за европски пут, али се под изговором испуњавања услова за пријем у ЕУ, често покушава мијењати уставна структура БиХ, пренио је премијер Српске Радован Вишковић на Крфу гувернерки Јонских острва, Роди Цагаропулу.

Вишковић је истакао да су власти Српске отворене за дијалог на путу европских интеграција, с обзиром на јасно исказану вољу придруживања али, исто тако, очекују равноправно уважавање аргумената и позиције Републике Српске.

– Гувернерка је понудила помоћ братског народа Грчке у европским интеграцијама и јасно је нагласила став да БиХ треба што прије да постане чланица ЕУ и да ће то имати значајне бенефите у БиХ – рекао је Вишковић.

А узајамне економске, туристичке и културне бенефите Република Српска и Грчка оствариће и успостављањем нове авио-линије, од Бањалуке до Крфа. О томе је разговарано на састанку премијера Вишковића са градоначелницом Крфа, Меропи Идреу.

– Знамо да је Бањалука прије пандемије короне била повезана директном авионском линијом са Атином, али је дошло до обуставе те линије. Али ја ћу разговарати и са руководством Аеродрома Републике Српске око повезивања Бањалуке са Крфом – навео је Вишковић.

Градоначелница Крфа истакла је да је са Вишковићем разговарала о разним врстама размјена, туристичким, економским, културним, али и о могућности братимљења острва и града Крф са два града у Српској.Вишковић са градоначелницом Меропи Идреу (Фото: Влада Српске)

Братимљење Крфа са Требињем и Вишеградом један је корака оснаживање српско-грчких веза. Крф ће угостити средњошколце из Српске којима би ово острво ускоро требало да постане обавезна дестинација за екскурзије.

Посјету Грчкој предсједник Владе Српске наставља у Солуну. Сутра ће се састати са градоначелником овог града, предсједником Грчко-српске привредне коморе, директором предузећа „Алумил“, као и са ректором Аристотеловог универзитета.

Архива