Вишковић: Политичко Сарајево блокира изградњу хидроелектрана у Српској

09.06.2022 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да по налогу ментора политичко Сарајево блокира изградњу хидроелектрана у Српској како би била онемогућена енергетска независност.

– Република Српска има вишак електричне енегрије. Изградњом хидроелектрана вишак електричне енергије био би значајно већи чиме би Република Српска постала важан фактор на међународном тржишту, што многима смета – рекао је Вишковић за Телевизију К3.

Говорећи о сузбијању инфлације, Вишковић је истакао да је најбољи начин повећање јавних инвестиција и јавне потрошње.

– То Република Српска ради, а подсјећам да је вриједност уговорених инвестиција виша од двије милијарде КМ. Ријеч је о изградњи система хидроелектрана на ријеци Дрини, ауто-путева Бијељина-Рача, Бањалука-Приједор и Вукосавље-Брчко, али и Коридора 5Ц – додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у првих пет мјесеци ове године инфлација је око 11,5 одсто што је на прошлогодишњем нивоу.

– Зато смо од маја повећали плате, пензије, социјална и борачка давања за 10 одсто. У јануару смо пензије повећали за четири одсто, борачка давања пет одсто, као и остала примања. Такође, смо олакшали ситуацију и реалном сектору, а неопорезиви дио топлог оброка је 7,5 КМ – подсјетио је Вишковић.

Премијер Српске рекао је да је вишак средстава у буџету Српске прикупљен због повећане економске активности, али дијелом и инфлације.

Вишковић је напоменуо да је раст индустријске производње у првих пет мјесеци ове године виши од пет одсто, а раст спољнотрговинске размјене је скоро 36 одсто што је више него прошле године, те покривеност увоза-извозом 80,1 одсто и број осигураних лица 321.000.

– Просјечна плата је 1.094 КМ и виша је него прошле године. Да није било пандемије и садашње кризе због рата у Украјини ситуација у Републици Српској би била много боља, али ни сада не можемо да се жалимо – рекао је он.

Вишковић је оцијенио да је веома важан партнерски однос Владе са Синдикатом и послодавцима, као и што је у Српској повећан број запослених.

Архива