Руска Газета о Додиковом учешћу на Међународном економском форуму

16.06.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик учествује на Међународном економском форуму који је постао водећа свјетска платформа за разговоре о кључним глобалним питањимa.

Он се данас састао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, а сутра ће разговарати са руским предсједником Владимиром Путином.

Српски члан Предсједништва БиХ већ је најавио спремност да се кандидује на предстојећим општим изборима у БиХ 2. октобра у борби за мјесто у највишем колективном извршном органу земље – Предсједништву.

Он је прокоментарисао и намјере колективног Запада да га на било који начин уклони са политичке сцене, укључујући и искључење Милорада Додика из изборне трке наметнутом одлуком Кристијана Шмита.

– Савјет безбједности долази на ово мјесто и покушава да доноси било какве одлуке. Зато ову ситуацију сматрам само наставком ранијих збуњујућих ситуација. Што се мене тиче, ја сам спреман за изборе и мислим да могу да их побиједим. Од 2006. године, а имамо изборе сваке двије године, још нисам изгубио ни на једним изборима – истакао је Додик.

Осим тога, Додик је говорио о посебном односу Републике Српске према Санкт Петербургу.

Додик је изразио захвалност властима Санкт Петербурга на разумијевању и подршци коју пружају Републици Српској, те додао да се сарадња стално наставља и јача.

У међувремену, у званичном саопштењу руског Министарства спољних послова током састанка Лаврова и Додика, обављена је детаљна размјена мишљења о стању и перспективама развоја билатералне сарадње са акцентом на интеракцији Русије са Републиком Српском.

Истакнута је подударност приступа кључним међународним проблемима. Разговарано је о динамици стабилизацијског процеса у БиХ у контексту потребе ослобађања ове независне и суверене државе од спољног протектората, у лику високог представника, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

Архива