Мазалица: ПДП континуирано и хорски признаје нелегалног високог представника

24.06.2022 Актуелно

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је да је ПДП странка која у континуитету и хорски признаје нелегалног високог представника, што значи легализацију протектората у БиХ.

Мазалица је изјавио Срни да је одржавање састанка потпредсједника ПДП-а Јелене Тривић са Кристијаном Шмитом било само питање времена.

– Она је отишла са гласања када смо у Скупштини усвојили закључак којим се противимо именовању било ког високог представника, а онда је и слала поруке да са Шмитом треба разговарати. Са Шмитом су се састале и њене страначке колеге Александар Золак и Драшко Станивуковић – подсјетио је Мазалица.

Он је истакао да се поставља питање шта значи састанак Шмита управо са Тривићевом?

– Она није предсједник своје странке, а само један је посланик од нас укупно 83 у Скупштини. Као кандидат за предсједника Републике? И какву то врсту помоћи у изборима ће јој обезбиједити Шмит, као услугу за ово својеврсно признање? – навео је Мазалица.

Када је ријеч о изјавама Тривићеве да је Шмит „реалност“ и да иза његе стоје „озбиљне земље“, Мазалица је навео да његово признавање значи легализацију протектората.

– Савјет безбједности УН је степеница која прави разлику између међународно-правног легитимитета и кршења члана 41 Бечке конвенције о дипломатским односима уз тиху окупацију од „озбиљних земаља“. Реалност је био и Хитлер. И да на крају кажем и ово – Јелена Тривић и први човјек Украјине Володимир Зеленски имају једну сличност. Обоје су добро смишљена подвала, једна Србима, друга Русима. Они на небитним стварима показују патриотизам и наклоност нашим народима, али на кључним питањима националне политике окрећу се и раде против – рекао је Мазалица.

Архива