Додик: Запад се љути због тога што БиХ није увела санкције Русији

16.06.2022 Актуелно

БиХ није увела санкције Руској Федерацији и Запад се љути због тога, желе да проводе своје политике у региону, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на састанку са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом у Санкт Петербургу.

Додик је информисао Лаврова да и „француски предсједник Емануел Макрон уводи специјалног представника у БиХ што довољно говори о покушају утицаја, а исте представнике увели су и САД И Велика Британија“.

– Чекају нас избори, западњаци промовишу своје структуре и ту ће бити тешка политичка борба. Немам намјеру да изгубим – истакао је Додик.Додик - Лавров (Фото: РТРС)

Шеф руске дипломатије је рекао да Русија зна сада ко су јој пријатељи.

– Ви чувате Дејтонски мировни споразум – поручио је Лавров.

Додик се сагласио с Лавровом о овом питању, додајући да је Запад тај који је срушио Дејтонски споразум.

– Слажем се са Вашом оцјеном у вези са Дејтонским мировним споразумом. Запад је срушио Дејтон. Чињеница да се труде да за високог представника ставе нелегитимну особу, довољно говори. Он је карикатура – рекао је Додик.

Додик је додао да Српска мора да се бори за слово Дејтонског споразума.

– Основни процес је да ли се ми придружујемо санкцијама Русији. Ви знате да ми то не допуштамо, други у БиХ то желе, али формално-правно БиХ није увела санкције – нагласио је Додик.

Он је захвалио Русији за цијене гаса, које нису расле, ни за Српску, али ни за ФБиХ, која је највећи потрошач гаса у БиХ.

Шеф руске дипломатије изјавио је да су ЕУ и Велика Британија колонијална машина и истакао да је српски члан Предсједништва БиХ једини од чланова ове институције који се бори за Дејтонски споразум.

Лавров је током сусрета у Санкт Петербургу са Додиком рекао да западњаци настоје да одвлаче пажњу од домаћих проблема.

Лавров је подсјетио да је бивши европски комесар за спољну политику и безбједност Федерика Могерини говорила да Русија не треба буде на Балкану јер је то територија ЕУ.

– Они су колонијална машина – рекао је Лавров.

Српски члан Предсједништва БиХ је изјавио да странци желе или поданике или штићенике у БиХ, те да је улога Британаца сада веома експанзивна.

Додик је нагласио је да је британска политика увијек антисрпска.

– Никако да нас пусте на миру, да сами уређујемо своју земљу – рекао је Додик.

Додик учествује на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу гдје ће се сутра састати и са руским предсједником Владимиром Путином.

Архива