Додик за РТРС: Са Чавушоглуом о трилатералном састанку за стабилизацију ситуације у БиХ

14.06.2022 Актуелно

Ово је био један добар састанак и једно добро гостопримство министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик за РТРС.

Једна од тема на састанку била је и ситуација у БиХ коју, навео је Додик, Чавушоглу добро познаје.

– Поново смо рехабилитовали једну стару тему, а то је да се путем трилатералног састанка на којем би с једне стране били Ердоган као предсједник Турске, Зоран Милановић као предсједник Хрватске и Александар Вучић као предсједник Србије, те тројица представника српског, хрватског и бошњачког народа из БиХнађе додатна енергија и воља да направимо одређен договор који би додатно стабилизовао ситуацију у самој БиХ – поручио је Додик након састанка са Чавушоглуом у Истанбулу.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је на састанку било ријечи и о инфраструктурним пројектима, а прва тема била је о ауто-путу Сарајево-Београд.

– Управо у овом тренутку и данас раније и сутра треба да се финализују разговори између српских и кинеских компанија који ће заједно да рјешавају та питања на простору Републике Српске и увјерен сам да ћемо имати добар договор о томе. Ердоган је веома заинтересован да дође до покретања пројекта и брзе реализације – рекао је Додик.

Додик је поручио да је договорен исти третман за испоруку БиХ ђубрива из Турске за јесењу сјетву, као што је то било и за прољећну.

– Захвалио сам и турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану са којим је раније разговарао, а и министру Чавушоглуу који је дао подршку томе да се ђубриво из Турске, која иначе увози из Русије и Украјине, у својим котама обезбиједи за потребе БиХ, што је она и у чинила и дала БиХ одређену количину ђубрива које је искориштено у прољећној сјетви – истакао је Додик.

Додик је оцијенио да ће бити много проблема у снабдијевању храном и енергијом, те додао да у БиХ, односно у Републици Српској и ФБиХ треба разговарати о томе како да се направе одређене робне залихе првенствено нафте и неких основних сировина и прехрамбених производа.

– И то је била тема о којој смо разговарали, да се преко њихових банака обезбиједе одређена средства, како бисмо могли на вријеме да интервенишемо и то све обезбиједимо – рекао је Додик.

Незаобилазна тема била је процјена и оцјена политичке ситуације у Украјини.

– Морам да кажем да са Турском дијелимо значајне ставове и вриједности. Цијенимо да нема потребе да се буде на било чијој страни, да треба бити на страни мира, да треба гледати позицију своје земље – нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поручио је да је раније разговарао са Ердоганом да када дође у БиХ, осим Сарајева, посјети и Бањалуку.

– Ово је била прилика да то рехабилитујемо. Ердоган је велики државник велике стабилне земље која поприма све значајнију улогу и мислим да је веома важно да са њим имамо успјешан дијалог по свим питањима – оцијенио је Додик.

Архива