Додик у Санкт Петербургу: Српска не дозвољава придруживање санкцијама Русији

16.06.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу да се БиХ није придружила санкцијама Руској Федерацији јер Република Српска то није дозволила.

– Ми смо изложени озбиљним притисцима, поготово везано за сукоб у Украјини. Од нас се тражи да се придружимо санкцијама Русији, али Република Српска то не дозвољава – рекао је Додик.

Он је навео да је на Форум у Санкт Петербург дошао као представник Републике Српске.

Додик је рекао да БиХ остаје нестабилна земља, јер се налази под протекторатом западног свијета.

Додик је истакао да се свијет налази у озбиљној кризи која тражи озбиљне анализе, те да постоји веома висок степен неповјерења на глобалном нивоу.

– Само за наивне дјелује да се све ово дешава баш сад, јер се деценијама уназад остављају неријешени конфликти. Либерализам је побиједио комунизам, али није сам себе и данас то видимо – рекао је Додик.

Он је рекао и да Запад никада није престао да иде према Истоку нити одустао од намјере да овлада ресурсима Русије. Додао је и да се сукоб у Украјини води до посљедњег војника, а све како би се ослабила Русија и овладало њеним ресурсима.

Према његовом мишљењу, свијет данас има два до три лидера – предсједнике Русије, Кине и Турске – Владимира Путина, Си Ђи Пинга, те Реџепа Тајипа Ердогана који је, како је рекао, показао свој однос и према украјинској кризи на прави начин.

Он је поручио да би сукоб у Украјини требало што прије да буде окончан.

– Нисам потенцијал да кажем одговор на питање шта сутра радити, али знам да свијет не смије отићи у глобални сукоб. Највећи дио човјечанства разумије шта се догађа. Не улазим у стратегију ратовања, али сматрам да сукоб у Украјини треба што прије престати – истакао је Додик.

На Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, који се одржава под слоганом „Нове могућности у новом свијету“, учествују државници из 70 земаља.

Пленарна сједница форума биће одржана у петак, уз учешће руског предсједника Владимира Путина, након чега је планирани сусрет Путина и Додика.

Предсједник Русије даће на пленарној сједници 25. Међународног економског форума у Санкт Петербургу оцјене о ситуацији у глобалној политици и економији.

Архива