Додик у Санкт Петербургу: Овдје сам јер мислим да је то добро за Српску и наш народ

15.06.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у Санкт Петербургу гдје ће учествовати на Међународном економском форуму.

Додик је за РТРС изјавио да је ово један од највећих свјетских економских форума, посебно данас када се одржава у свјетлу сукоба у Украјини.

– Овдје ће бити присутно 70, 80 представника држава и влада, најзначајнијих компанија из дијела свијета који не припада Западу, јер је Запад то очито бојкотовао. Ми, сходно нашој политици да не желимо да будемо дио који ће подржавати и хвалити или некога оспоравати, једнако желимо да будемо присутни и будемо дио форума који треба да да одговоре на многе изазове у свијету – рекао је он.

Додик је истакао да је дошао у Санкт Петербург да саслуша оне који имају шта да кажу, изразивши задовољство што ће већ сутра бити у прилици да се састане са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим.

– Радујем се што смо у прилици да наставимо наше разговоре одраније. Они немају никакву спекулацију, све оно што су неки тврдили прије два-три мјесеца промашили су. Ми само разговарамо у нормалном тону како стабилизовати наше односе, појачати пројекте везане за изградњу гасовода, двије електране на гас, те о томе како ојачати наше напоре да сарађујемо на културном и економском, као и другим нивоима – истакао је Додик.

Он је нагласио да је сарадња императив, без потребе да било коме даје објашњења о томе.

– Данас сам позиван неколико пута, неки су ме питали откуд ја ту, зашто сам ту. Ја сам ту напросто јер је то моја воља и јер мислим да је то добро за Републику Српску и наш народ. Важно је да будемо овдје и покажемо наше припадање вриједностима које су везане за економију и економску стабилност и то је све што желимо и другима – навео је Додик.

Додик је истакао да је веома важан и састанак који је имао у недјељу у Бриселу са европским званичницима, као и јучерашњи састанак са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.

– Турска је важна земља региона. И овјде ћемо са турским и другим пријатељима разговарати о томе како нашу сарадњу развијати, то је моја обавеза и дужност. Радује ме да на највишем могућем нивоу могу да се сретенем у пар дана са Шарлом Мишелом, Жосепом Борељом, Чавушоглуом, сутра са Лавровим, прекосутра са предсједником Русије Владмиром Путином. Предвиђен је и састанак са неколико предјседника и премијера других држава – рекао је он.

Додик је истакао да на свим овим састанцима жели да пошаље „поруку о стабилности коју желимо да градимо и сарадњи коју желимо да имамо“.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу отворен је данас, а на њему учествују државници из 70 земаља.

Форум сваке године прима представнике из више од 140 земаља и организатори тврде да ни ова година неће бити изузетак.

Присутно је око 2.000 учесника и 1.000 директора компанија.

Пленарна сједница форума заказана је за петак 17. јуна, на којој ће учествовати руски предсједник Владимир Путин, након чега је планирани сусрет Путина и Додика.

Предсједник Русије даће на пленарној сједници 25. Међународног економског форума у Санкт Петербургу оцјене о ситуацији у глобалној политици и економији.

Архива