Додик: Трагични јуни 1992. вјечно ће остати урезан у наше памћење

14.06.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се српски народ данас, 30 година касније, са тугом сјећа крвавог јуна 1992. године у Мостару и долини Неретве када су хрватске и муслиманске војне формације протјерале, заробиле и побиле велики број Срба, а њихову имовину бјесомучно палили.

– Трагични јуни 1992. године, када су људи мучки одвођени из својих домова, остаће урезан у сјећању не само мостарских Срба, већ цјелокупног српског народа, јер је тих дана Мостар горио, горјела је долина Неретве и све наше богомоље – од Саборног храма Свете Тројице па дуж обале Неретве. Србима су покидали коријење, али поносни као што смо увијек били успјели смо да оживимо српску заједницу на овом подручју и обновимо Саборну цркву која се издигла над градом на Неретви и свједочи о нашем постојању – истакао је Додик.

Он је рекао да је поражавајуће да се и 30 година након једног у низу српских егзодуса, када је са својих огњишта пред најездом хрватских и муслиманских јединица прогнано више од 30.000 Срба, и страшног злочина и даље трага за посмртним остацима наших сународника.

– Сваки човјек заслужује да достојанствено буде сахрањен, да му се зна за гробно мјесто и да породица може прислужити свијећу, а ми заједно са њима треба да сазнамо истину о страдању и да коначно налогодавци и извршиоци ових страшних злочина заврше пред лицем правде које очигледно за нас нема ни у БиХ ни у Хашком трибуналу – нагласио је Додик.

Он је истакао да је с тога веома важно да његујемо културу сјећања, јер ако Срби забораве на своје страдале – заборавили су своју прошлост, своју славну историју, своје претке.

– Буна и Неретва крију тајне, али кад тад истина мора изаћи на видјело и ниједан прећутни злочин неће остати вјечно такав. Ради наших страдалих предака, ради наше будућности и наших потомака морамо да памтимо, не смијемо и не можемо да заборавимо страшне злочине у Мостару, Сарајеву, Тузли, Сијековцу, Книну, Подрињу…

Изгледа да смо криви само зато што смо Срби и што смо увијек поносно стајали на страни истине, правде и слободе. Ми ћемо и даље бити поносни своји на своме и чувати Републику Српску као гаранта нашег опстанка и нашег постојања на овим просторима – рекао је Додик поводом 30 година од егзодуса и великог страдања Срба у долини Неретве у протеклом грађанском рату у БиХ.

У јуну 1992. године, приликом велике војне акције хрватских и муслиманских јединица од 7. до 26. јуна дошло је до егзодуса и великог страдања Срба у долини Неретве.

Архива