Додик обавијестио Шахида да иза спорне иницијативе не стоји БиХ

22.06.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је Генералну скупштину УН да БиХ не стоји иза иницијативе да УН усвоји резолуцију у којој се, како је наведено, „осуђује геноцид у Сребреници“, јер о томе у БиХ не постоји консензус, рекла је савјетница српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић.

Бабићева је истакла да је Додик у писму предсједнику Генералне скупштине УН Абдули Шахиду навео да у вези са тим није разговарано, односно да је то лажно представљање.

Она је прецизирала за Глас Српске да је још крајем маја невладина организација под називом „Радна група за БиХ“ упутила у УН спорни приједлог резолуције, те да је проблем што стална мисија БиХ у Њујорку, коју предводи Свен Алкалај, а на основу инструкција министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, представља ту њихову иницијативу као захтјев БиХ.

Бабићева наводи да је Додик у писму Шахиду истакао да „Алкалај има кривичне пријаве због антиуставног понашања, те да сви ти наводи на којима инсистирају воде ка превирању“.

– Једноставно је у писму навео да иза свег тог дјеловања не стоји БиХ – истакла је Бабићева.

Према њеним ријечима, сви ти покушаји сада у процедури да спорни документ заврши на дневном реду како би о њему гласале земље чланица УН на Генералној скупштини.

Архива