Цвијановић: Славна Војска Српске ће увијек живјети са својим народом

28.06.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је обавеза свих у Српској да памте достигнућа Војске Републике Српске којима је одбрањена слобода земље у којој се данас живи.

Цвијановић је рекла да традицију ове војске данас достојно баштини Трећи пјешадијски Република Српска пук, а двоглави орао на њиховим униформама свједочи и подсјећа да Војска Републике Српске није отишла у историју.

– Од самог оснивања, она је била и остала народна војска, која ће увијек живјети са својим народом и у свима нама – рекла је Цвијановић у Гомионици у обраћању на прослави Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Честитајући свим борцима Војске Републике Српске и припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука крсну славу, она је истакла да, обиљежавајући овај празник, постоји дужност да се сви с посебним поштовањем присјете бораца који су на олтар слободе, у темеље Републике Српске, положили оно највриједније што су имали.

– Да није било њих, овај велики празник данас бисмо обиљежавали у тишини, или у туђини, али засигурно не овако величанствено, поносно и слободно. Да није било њих и њихових сабораца, од којих су многи данас овдје са нама, не бисмо имали Републику Српску, наше институције и уставне надлежности.Зато данас немамо право да од њих одустанемо, да се предамо и поклекнемо пред притисцима и уцјенама – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да су уставна права сувише скупо плаћена да би пристали на процес развлашћивања Републике Стпске.

– Опредијељени смо ка миру и стабилности, и одлучни да се свим правним и политичким средствима, боримо за њен опстанак и развој – рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је то заједничка дужност свих, без обзира на страначку припадност, на идеолошке или било које друге разлике.

– Онда када смо били јединствени, били смо спремни на величанствене подвиге. Наша разједињеност око суштинских националних тема увијек је подстицај за оне који Републици Српској не желе добро и томе, нажалост, свакодневно свједочимо. Зато су слога и јединство, а никако не једноумље, наше најважније вриједности, наша прва и посљедња историјска лекција – рекла је предсједница Републике Српске.

Она је истакла да је то суштина Видовдана, мјера националне зрелости и одлучности српског народа да опстане као политичка заједница која има свој глас, став, интегритет и достојанство.

– Желимо дијалог са свима у БиХ и непрестано позивамо на разговор, јер је то једини начин да уредимо односе по мјери свих. Али, постоје и оне ствари које за нас никада не могу бити предмет преговора, нити компромиса. То је Република Српска, са свим својим институцијама, територијом и уставним правима, одбрањена животима најбољих међу нама – рекла је Цвијановић.

Она је поручила да су данас у Гомионици, као и много пута до сада, Срби сабрани и окупљени да би обиљежили важан датум у српској историји, који је саставни и неотуђиви дио њиховог идентитета, а чији је највјернији чувар била и остала управо Српска православна црква.

– Мало је датума у нашој богатој и бурној историји који се својом величином, значајем и симболиком могу поредити са Видовданом – рекла је Цвијановић.

Од Косова до данас, истакла је она, много је важних битака, историјских прекретница и судбоносних догађаја везано за Видовдан. Због тога овај дан има не само религијску, већ и огромну националну, завјетну и симболичку вриједност.

– И није случајно што је баш овај празник изабран за крсну славу Војске Републике Српске. Видовдан је симбол наше вјековне борбе за слободу, а одраз те слободе данас је управо Република Српска која је одбрањена захваљујући нашој славној војсци – рекла је предсједница Републике Српске.

У манастиру Гомионица код Бањалуке данас се прославља Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Војска Републике Српске за своју крсну славу узела је Видовдан, празник посвећен Светом кнезу Лазару и јунацима изгинулим у Косовском боју који се догодио на Видовдан 1389. године.

Архива