Цвијановић најавила подршку реализацији пројеката у Фочи

09.06.2022 Актуелно

Општина Фоча имаће подршку републичких институција у спровођењу развојних пројеката, истакнуто током посјете предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић овој локалној заједници. У разговору с начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем, говорило се о подршци инфраструктурним, туристичким, образовним и спортским пројектима.

Општина Фоча има бројне природне ресурсе и развојне шансе чијим искоришћавањем би се значајно побољшао живот грађана. Међу њима су туристички бисери – рафтинга на Тари, Националног парка „Сутјеска“ и будућег Парка природе „Тара“, до хидроенергетских пројеката на Дрини и Бистрици.

– Надам се да ће се отклонити свака сумња и да ће градња ХЕ кренути јер то доноси огроман бенефит и прилив у буџет наше општине, а такође доноси и велики број радних мјеста што је од суштинског значаја да задржимо људе на овом простору – рекао је Вукадиновић.

У Фочи очекују и да Путеви Републике Српске што прије почну са санацијом проблема и изградњом на путним комуникацијама Брод на Дрини – Шћепан Поље и магистрали према Тјентишту. Развојну шансу у Фочи виде и у дрвопреради, због чега под хитно се мора у сарадњи са Владом Српске и Савјетом министара ријешити проблем недостатка довољне количине обловине за домаће дрвопрерађиваче.

– Ми овдје имамо бисере на којима треба радити у будућности и туристичком смислу свакако да остаје опредијељеност и Владе и других републичких институција да ријешимо и да обезбиједимо и за развој руралног дијела општине – навела је предсједница Српске.

Истакнуто је да ће добро доћи и подршка у спровођењу важних пројеката , као што су изградња зграде за младе брачне парове, старачког дома, новог градског трга и нове пијаце, те партерног уређења Светосавског храма. Преедсједница Српске је обећала и да ће помоћи куповину аутобуса за превоз ђака и спортиста.

– Тај аутобус би се користио за превоз дјеце и и ученика из насеља Лазарева, Бараковца и још неких насеља гдје постоји проблем тог типа превоза – навео је начелник општине Фоча.

Најављено је да ће предсједница Републике бити покровитељ Међународног фудбалског турнира „Фудбал френдс“ који ће се у Фочи одржати крајем јула.

Архива