Вишковић: Само економски јака Српска не треба да брине за своју будућност

10.06.2022 Актуелно

Само економски јака Република Српска не треба да брине за своју будућност, поручио је премијер Српске Радован Вишковић, отварајући на Јахорини конференцију под називом „Повољно пословно окружење и повећање инвестиција“.

Вишковић је изразио увјерење да ће закључци са овог скупа бити већ на сљедећој сједници Владе Српске и да ће бити у правцу да се појача економски капацитет Српске.

Он је нагласио да Република Српска има повољно привредно окружење за привлачење инвестиција али да је блокада за инвеститоре „политичка сигурност“ у БиХ, што не зависи само од институција Српске.

Вишковић је рекао да је поносан на то што је Влада заједно са Привредном комором Српске и Унијом удружења послодаваца све ове године креирала такав пословни амбијент за који се може рећи да је најповољнији у окружењу.

Напомињући да у свијету дивљају цијене енергената, Вишковић је поновио да Српска има велику предност јер има и вишкове електричне енергије и могућност да је пласира на инострано тржиште и остварује приход, те да има најјефтинију цијену електричне енергије у региону.

Вишковић је рекао да је овај скуп на Јахорини с намјером да се охрабре сви који су у дилеми да ли да иду овим путем, те нагласио да сертификат /Програм за повољно пословно окружење БФЦ/ не одлучује, али је неопходан услов да би се ишло даље, те позвао све локалне заједнице да се ухвате у коштац и да крену према сертификацији.

Он каже да даје предност домаћим инвеститорима и напомиње да захваљујући томе Република Српска од почетка епидемије вируса корона до данас има више запослених људи него што је на било који начин остало без посла.

Вишковић је рекао да је поносан на привреднике и локалне заједнице и на људе који су заслужни за то да Српска има 321.000 осигураних лица што никада до сада није имала, има просјечну плату у посљедње три и више година пуно већу него што је у Федерацији БиХ.

– То је наша снага и моћ, останимо на том путу и сигурно ћемо се развијати – поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, Влада Српске је то показала код средстава која се дозначавају локалним заједницама у инфраструктуру у пословним зонама, од Приједора до Требиња.

Као добар примјер, Вишковић је навео општину Прњавор, којој је Влада без накнаде пренијела неколико десетина хиљада метара квадратних земљишта у близини петље на атрактивној локацији, а они су то искористили тако да су тамо довели десетине нових инвестија.

– То је порука и пут како треба да радимо. То су радили и остали – додао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Влада Српске, када је креирала Буџет и Економску политику основала Дирекцију за инвестиције, као једну тачку гдје ће сви будући инвеститори имати контакт мјесто, гдје треба да се јаве и гдје им престаје свака обавеза, односно не треба да иду од шалтера до шалтера и прикупљају документа.

– Направљен је и регистар дијаспоре, да имамо регистар наших људи ван границе, који су наша шанса за инвестирање у Српску – додао је он.

Вишковић је напоменуо да је недавно био на једном скупу у Швајцарској, а да ће послије овога ићи у Грчку да се и ти људи анимирају.

– Они су наша шанса за инвестрирање у Српску – рекао је он.

Вишковић каже да не очекује у Српској неку мултикомпанију, иако је било разговора и са таквима, те појаснио да Српска не може да им понуди оно што они траже, а то је капацитет са 10.000 радних мјеста, јер се не могу дислоцирати у више заједница.

Он се осврнуо и на чињеницу да је Влада Српска за дефицитарно занимање за сваку локалну заједницу обезбиједила бесплатан превоз и стипендију од 100 КМ мјесечно на терет Владе, али да се не испуне квоте сваке године јер нема довољно интересовања.

– Радимо у континуитету, морамо да мијењамо и приступ у главама послодавца да је радник на првом мјесту. Није послодавац главна ведета у предузећу, него стручни, квалификовни и квалитетни радници. Они који то разумију иду убрзаним кораком, а који не разумију праве штету себи – нагласио је Вишковић.

Архива