Вучић: Подухват уништења српског народа није успио

01.05.2022 Актуелно

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас на да сваки пут када дође у Доњу Градину, „град мртвих“ покушава да пронађе одговоре о злу, узроцима, зашто би било ко нешто овако страшно урадио и никада није успио да га нађе“.

– Пред нас је историја увијек постављала кључно питање „зашто“, рекао је Вучић на обиљежавању Дана сјећања на жртве злочина НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Ако је то покушај уништити цијели један народ, каже Вучић, тај подухват ма колико успјешан, ипак је пропао.

– Јер сви ми смо дјеца тих невиних жртава, њихови рођаци и браћа и сестре. Нико од нас нема цијело породично стабило и по томе смо уз нашу браћу Јевреје јединствени – истакао је он.

 Вучић је рекао да није случајно што се данас о Јасеновцу ћути.

– У логору 8 у Доњој Градини, у којој стојимо буквално на костима, све теорије које су толико мудре људи постављали падају у воду. Стављали су у плитке јаме 15 до 20 људи да стоје усправно и онда их убијали маљем због имена, вјере и нације. Ништа тај чин не може рационално објаснити – поручио је Вучић.

Рекао је да када год смо на том стратишту, једном или два пута годишње, да се сјетимо најстрашнијих ствари које су погодиле наш народ.

– А остало вријеме као да не мислимо о томе, да мислимо да имамо пречих, животнијих и важнијхих ствари од подсјећања на стравична злодјела која су се овдје догодила. Има ли на земљи нешто љепше од смарагдне Уне, снажне и широке Саве, плодних поља и стољетних шума, а какав ум нечастив, непомљив је од таквог раја направио пакао у којем живи завиде мртвима – упитао је он.

Архива