Владајућа коалиција: Изборни процес компромитован – Српска није угрожена

04.05.2022 Актуелно

Неријешено питање измјена Изборног закона ЦИК није спријечило у одлуци: Општи избори у БиХ биће одржани 2. октобра! Изборни процес јесте компромитован, али Српска није угрожена, порука је владајуће коалиције.

Хрвати не пристају на изборе по постојећем Изборном закону, што би у пракси значило да Жељко Комшић поново може бити биран за члана Предсједништва хрватског народа. Због гажења права Хрвата у БиХ, судбину виталног интереса узимају у своје руке и најављују формирање трећег ентитета. ХНС покренуће правне и политичке процедуре за институционалну и територијалну реорганизацију БиХ, најавио је то предсједник ХДЗ-а Драган Човић у писму адресираном међународној заједници.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић предложио је премијеру Андреју Пленковићу сазивање сједнице Савјета за националну безбједност јер се избори планирају спровести по постојећем „дискриминаторском“ Изборном закону.
Није случајно ни да је шеф хрватске дипломатије данас дошао у Мостар, да како каже, пренесе поруку премијера Хрватске Андреја Пленковића.

– Морате знати да ће Хрватска бити и даље брана, што, било каквих сценаријама који долазе са стране ,а имају циљ даљњу дестабилизацију обесправљења хрватског народа у БиХ. Хрватска неће бити пасивна! – поручио је Гордан Грлић Радман министар спољних и европских послова Хрватске.

Хрватски глас чуо се и на сједници ЦИК-а. Владо Рогић успротивио се одлуци о расписивању избора. Каже да нису испуњени формално-правни услови. Црвена линија је, истиче, то што неуставна ЦИК одређује како ће се делегирати посланици у федералном Дому народа.

– Ми смо законски овлашћени да одредимо послије сваког пописа становништва број делегара који се бирају из сваког конститутивног народа и реда осталих, а који се бирају из законодавног тијела из сваког кантона – сматра Суад Арнаутовић предсједник Централне изборне Комисије БиХ.

Члан ЦИК-а Владо Рогић истакао је да се одредба 10.12. не односи на попуњавање Дома народа ФБиХ.

– Она се односи на усклађивање броја мандата, зато се и веже за попис становништва – додао је он.

Осим Хрвата, Арнаутовић је својим изјавама разљутио и владајућу коалицију у Републици Српској. Пажљиво бираним правним дијалектом, а под идејом унитарне БиХ, предлаже брисање Републике Српске као изборне јединице. Због његових антиуставних и антидејтонских иступа, Милорад Додик тражи смјену Арнаутовића. А то што је изостала реакција српских чланова ЦИКа, каже Додик, јасно показује да прихватају бошњачку доминацију.

– У нашој земљи још се увијек бирачко право за Предсједништво, Дом народа, предсједник и потпредсједници Републике Српске и ФБиХ темељи на етницитету и ентитету односно територији. То је неприхватљиво дискриминаторско раздвајање бирача БиХ – додао је Арнаутовић.

Милорад Додик предсједник СНСД-а је навео да га не занима шта мисли ЦИК.

– Па шта Арнаутовић има с тим? Шта је нас брига шта он мисли? Спроводи закон, мајсторе. Спроводи Устав и Дејтонски споразум, тамо пише како се бира. Шта је мене брига шта мисли ЦИК. Његова изјава је на фону рушења уставног поретка. То је на фону декларације СДА која каже да неће бити ентитета него јединствена БиХ. Каква јединствена БиХ? Неће бити никакве ако буду инсистирали на томе. А како ови дају изјаве, само ће убрзати тај ток нестанка БиХ – додао је он.

Све ово говори, каже Додик, да је ЦИК подређен бошњачким и интересима дијела међународне заједнице. Подсјећа и да је у низу одузетих надлежности Српској, међу првима било право организовања избора унутар Републике Српске.

– Сама чињеница да Бакир каже да избори треба да покажу да 1/3 Срба и Хрвата не може да одређује шта треба да ради, по њему 60 одсто пробосанских патриота. То је директан на Дејтонски споразум, на баланс који је тамо успостављен и процедуре. Али на то немате никакве реакције – сматра Додик.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић сматра да не могу чланови ЦИК-а узурпирати надлежности парламентараца и уређивати ствари које треба да уређују људи који су чланови Парламента и НСРС.

– Али поред свих девијација у оквиру БиХ ми смо за изборе спремни и спремни смо да однесемо изборну побједу – додала је она.

У СДС-у кључни проблем за одржавање избора је новац. Док Хрвати размишљају како сачувати мир, из СДС-а порука да се одржавање избора не смије доводити у питање.

– Било какво расписивање избора не може представљати угрожавање мира упркос томе што БиХ „има лош Изборни закон“. Од лошег закона још горе је да никако немамо изборе – сматра Мирко Шаровић предсједник СДС-а.

За разлику од опозиције у Српској, владајућа коалиција разумије положај Хрвата и намјеру о територијалној реорганизацији БиХ. Српска тиме не може бити угрожена, поручује Додик.

– Територијална организација значи да је Република Српска недјељива, недодирљива и неће се десити никаво помијерање у Српској – додао је Додик.

Архива