Душица Рунић прогласила побједу

08.05.2022 Актуелно

Начелница општине Дрвар Душица Рунић прогласила је побједу на данашњем референдуму на којем се гласало о њеном опозиву са те функције.

Против њеног опозива, према прелиминарним подацима, гласало је око 56 одсто бирача који су изашли на референдум.

Рунићева је поручила да је ова побједа вишеструка и доказ да припадају највећој и најорганизованијој политичкој партији на подручју БиХ.

– Ова побједа је доказ да грађани Дрвара, али и шире, вјерују у озбиљну и одговорну политику јер су се са друге стране нашле све појединачне политичке партије и изгледало је да смо ову битку добили сами против свих. Захвалност мојим Дрварчанима што су препознали рад, труд и резултате и што нису подлегли притисцима разних политика – изјавила је Рунићева за РТРС.

Рунићева је истакла да је кампања била јако тешка и неизвјесна.

– Настављамо са започетим пројектима. Остаје нам проблем одборничке већине који ћемо се свакако трудити да ријешимо у наредном периоду како бисмо одблокирали засада засутављене процесе јер од јануара ове године општина Дрвар буквално стоји у мјесту – рекла је Рунићева.

Након што је скупштинска већина изгласала њен опозив, али он није прошао, Рунићева поручује да ће искористити своје право да их позове да поднесу оставке.

– Они су својим поступцима оштетили буџет општине Дрвар, нанијели вишеструку штету самој општини и угледу и зауставили одређене инвестиције и реализацију пројеката. Ако то не учине, сљедећи корак је да ја као начелник општине предузмем у овом моменту расположиве законске могућности како би они били санкционисани. Или ће се можда предомислити па прихватитити већ раније пружену руку од мене као начелника за сарадњу, а на добробит свих нас – нагласила је Рунићева.

Рунићева је рекла да још увијек није усвојен буџет општине Дрвар што значи да не могу да крену са јавном набавком ни за један пројекат за ову годину.

– Успјели смо крајем прошле године да завршимо јавне набавке за капиталне пројекте и да пренесемо средства за реконструкцију кровова на стамбеним зградама, за реконструкцију и опремање зграде општине. Оно што нас чека у наредном периоду је почетак реконструкције друге фазе водоводне мреже, изградња канализационе мреже и израда пројектних активности, пројектне документације по раније усвојеним плановима. То је оно за шта већ имамо обезбијеђена средства, али стоје нереализована – прецизирала је Рунићева.

Према њеним ријечима, на рачуну опшштине Дрвар тренутно има нешто мање од два и по милиона марака.

У Дрвару су сва бирачка мјеста затворена на вријеме, а излазност до 19.00 часова била је 51,6 одсто.

Из Комисије за спровођење поступка опозива начелника општине Дрвар Душице Рунић кажу да је данашњи референдумски процес у Дрвару протекао без проблема.

На референдуму се 5.866 бирача на редовним бирачким мјестима могло изјаснити да ли су за или против опозива начелника општине Душице Рунић.

У Дрвару има 15 бирачких мјеста и три мобилна тима.

Иницијативу за опозив начелника општине Дрвар Душице Рунић покренуло је девет од укупно 17 одборника. За опозив Рунићеве гласали су одборници из политичких странака СП, ДНС, СНС ФБиХ, ХДЗ 1990 и Клуб независних одборника.

Архива