Додик: Шолцове нетачне тврдње резултат муслиманске пропаганде

05.05.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одбацио је оптужбе њемачког канцелара Олафа Шолца да води сецесионистичку политику, истичући да не схвата како један важан државник може олако да износи лажне наративе који су резултат муслиманске пропаганде.

– Република Српска, нити било ко у њој не води сецесионистичку политику, нити постоји иједан акт којим би се могле доказати такве неистине које би да сталним понављањем постану истина – рекао је Додик у изјави Срни.

Додик је навео да је изненађен да је њемачки канцелар тако олако изнио непровјерене квалификације, јер се ипак ради о канцелару најмоћније државе у ЕУ и поновио да је нетачна Шолцова изјава о наводној сецесији и његовој улози у томе.

– Канцелар Шолц је говорио и о владавини права за коју изгледа сматра да је привилегија само моћних држава, јер како онда објаснити чињеницу да та иста Њемачка подржава Кристијана Шмита који је мимо свих правних претпоставки дошао у БиХ и рекао `ја сам високи представник` – оцијенио је Додик.

Ако ћемо се понашати принципијело, каже Додик, владавина права требало би да буде императив како у Њемачкој, тако и у БиХ. „У супротном – флоскуле о владавини права су демагошке лекције, у овом случају уваженог канцелара“, истакао је српски члан Предсједништва.

Према његовим ријечима, Република Српска се бори за уставну позицију и слово Устава, што свакако чини и њемачки канцелар у својој земљи.

– БиХ нема високог представника именованог у складу са правом, односно Анексом 10 Дејтонског споразума, чији гарант и свједок је и Њемачка. Зато су ми неразумне и несхватљиве тврдње уваженог канцелара Шолца – нагласио је Додик.

Он је поручио да Република Српска остаје привржена Уставу БиХ и Дејтонском споразуму, а да моћни могу да наставе свој перформанс.

– Веома је важно што је предсједник /Србије/ Александар Вучић имао прилику да се осврне на ситуацију у БиХ и веома сам му захвалан на томе – рекао је Додик.

Архива