Додик: Предсједништво није заузело став о саопштењу Амбасаде Русије

27.05.2022 Актуелно

Српски члан Предсједиштва Милорад Додик рекао је да БиХ неће ући у НАТО, а Предсједништво БиХ није заузело став о саопштењу Амбасаде Руске Федерације о чланству БиХ у том савезу.

– То су објавили кабинети Шефика Џаферовића и Жељка Комшића. То и јесте проблем у БиХ јер се ставови ове двојице третирају као ставови Предсједништва, што није тачно – рекао је Додик.

Истакао је да Русија има право да износи виђења о чланству БиХ у НАТО.

– Ако неко у Бриселу каже да жели БиХ у НАТО, онда Русија има право да каже да то не жели. Уколико неко у Сарајеву жели у НАТО, онда мора схватити да има и нас који кажу да то неће – додао је Додик.

Он тврди да тема о НАТО у БиХ не постоји, да је једина прича о томе у документу из 2005. или 2006. године који је био орочен на годину дана и ништа више.

– Ако је тако као што причају у Сарајеву што се нису удружили са овим савезом. Зашто онда постоји мисија Алтеа у БиХ и о чему они причају. Очување мира и стабилности је приоритет за који се залаже Република Српска и њени заваничници. Подаништво муслимана према САД и Великој Британији је комично. Против сам рата у Украјини, жао ми је сваке жртве и желим да се што прије заврши – навео је Додик.

Сматра да се ратом у Украјини Запад жели обрачунати са Русијом, а да упркос свему у БиХ морају одбранити стабилност и мир.

– Сврставање на страну Велике Британије је погубно за све. Нећемо са Русијом али ни са Великом Британијом – категоричан је Додик.

Када је ријеч о извјештају предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије о опструкцијама које је имао пред посљедњу сједницу Савјета безбједности УН, Додик је оцијенио да је веома важно да то буде документовано.

– Опструкције јесу антиуставне и БиХ је пропала земља као и њена спољна и војна политика. Министар одбране се инкогнито састаје и износи ставове који нису ставови Предсједништва БиХ, а министар иностраних послова Велике Британије јуче је могла да види да је БиХ поцијепана и Предсједништво разорено – закључио је Додик.

Архива