Додик: Арнаутовић заслужује да буде смијењен

04.05.2022 Актуелно

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић заслужује да буде смијењен због хушачке изјаве да је неприхватљиво да се на изборима бира на основу етницитета и ентитета, то је на фону рушења уставног поретка, изјавио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да је то деструктивно за изборни процес, да је та изјава на фону декларације СДА која каже да неће бити енитета него само јединствена БиХ.

– Неће бити никакве, ако буду инсистирали на томе, она већ не функционише – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је то антидејтонска, антиуставна изјава Арнаутовића, да је то оно што говоре Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, да се тиме говори да је ЦИК муслиманска.

– Зато се Хрвати буне, зато ми нећемо да прелазимо преко тих ствари – истакао је Додик.

Он је указао на потребу да се проводе закон и Устав, јер тамо се каже да члана Предсједништва бира Републике Српска.

– Шта мене брига шта мисли ЦИК, посланици за Представнички дом бирају се у Републици Српској. Има да буду изабрани тако – нагласио је Додик.

Према оваквим изјавама, сматра, очигледно ће се убрзати ток нестанка БиХ.

– Јавно протестујем против тога, то је неодговорна изјава, то је хушкачка изјава, антиуставна, антидејтонска – рекао је Додик.

Српски чланови ЦИК-а БиХ, истакао је Додик, нажалост су дио тога, те не зна, додаје, како ће се послије мандата вратити у своје средине.

Према његовим ријечима, не реаговати на такву врсту приче значи да прихватате да се обезбиједи доминација.

– Имамо с друге стране људе који кроз изборни процес хоће да сруше Устав, ова изјава је то. Заслужује да буде смијењен, директно непоштивање закона и Устава. То ћемо и тражити – навео је Додик.

Он је поновио да су у веома сложеним и комплексним околностима расписани општи избори, али да је веома важно држати се процедура и рокова како би се избјегле додатне конфузије о свим питањима.

Додик је напоменуо да се чека одлука о финансирању избора, те подсјетио да БиХ нема усвојен буџет за ову годину, па се нису могла ни планирати средства.

– Да ли ће се наћи неке ванредне ставке које је могуће користити, видјећемо – рекао је Додик.

Архива