Цвијановић: Република Српска има два дана побједе – 9. мај и 9. јануар

09.05.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да Република Српска има, слави и обиљежава два дана побједе, а то су 9. мај и 9. јануар.

Цвијановић је рекла да је Република Српска створена и одбрањена да се страдања из Другог свјетског рата никада више не би поновила.

– Дан када је основана Република Српска јесте дан побједе над оживјелим и никада до краја пораженим фашизмом. Нисмо им дозволили да заврше оно што су почели пет деценија раније. Захваљујући Републици Српској остали смо и опстали на својим огњиштима. Наша је обавеза да је чувамо и сачувамо за генерације које долазе. Желимо да њихова будућност буде мање бременита од наше прошлости. Да буду своји на своме и да заједно са другима живе у миру и слободи – истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да је српски народ устао против нацизма и фашизма онда када се за то плаћала најскупља цијена.

– Стојимо и данас, увијек спремни да се одупремо идеологијама зла из прошлости, али и садашњости. Као и сваке године, и овог 9. маја стојимо поносно, високо уздигнутог чела, славећи слободу и сјећајући се оних који су нам ту слободу подарили – рекла је Цвијановић у Бањалуци на обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом.

Предсједница Републике Српске је додала да Република Српска данас обиљежава Дан побједе над фашизмом и исказује огромно поштовање према храбрим ослободиоцима и храбром народу који се дигао против зла које је пријетило цијелом човјечанству.

– Сјећамо се оних који су Хитлеру рекли ‘не’ у вријеме кад се цијела Европа гушила под нацистичком чизмом. Поносно стојимо, јер Вермахт и СС трупе нисмо дочекивали пјесмом, цвијећем и овацијама, на улицама и трговима. Поносни смо и зато што смо од почетка били на правој и праведној страни историје. Нисмо чекали исход да бисмо се придружили побједницима, већ смо се борили против оног за шта смо непогрешиво знали да је зло. Они који јесу, данас олако дијеле етикете фашизма, јер његову језиву оштрицу нису ни осјетили – истакла је Цвијановић.

Нажалост, навела је она, има и оних који и даље настоје замаскирати размјере штете и патње коју је та мрачна идеологија нанијела људском роду.

– Утолико је већа наша национална и цивилизацијска дужност да се одлучно супротставимо свим облицима историјског ревизионизма. Наше органско противљење идеологији зла јасно смо исказали кроз два антифашистичка покрета. На олтар слободног човјечанства положили смо стотине хиљада живота. Нисмо питали за цијену, иако је она била стравична. Ми данас стојимо поносно и због наше светиње – Републике Српске. Живјела слобода, живјела Република Српска – нагласила је Цвијановић.

Архива