Цвијановић: Доња Градина – мјесто на којем је најтеже говорити

01.05.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Доња Градина мјесто на којем је најтеже говорити, те да ништа у ближој и даљој историји српског, а ни људског рода није упоредиво са оним што се у мрачном периоду НДХ дешавало на овом простору.

– Ово је мјесто бола и тишине, на којем су се умјесто ријечи чули крици недужних жртава, безнадежна вриска жена, плач и јецаји невине дјеце. Нико није могао да рачуна на самилост, нити на саосјећање. Убијање није било индустријско, као у нацистичким логорима смрти, већ садистичко и дивљачко. Свака жртва била је суочена са личном, патолошком мржњом свог крвника – нагласила је Цвијановић.

Она је нагласила да се према жртвама није поступало као према људским бићима, већ објектима за иживљавање из најмрачнијих побуда.

У обраћању на обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, предсједник Српске је указала да чињеница да су једино у НДХ постојали логори за дјецу довољно говори о изопачености тог система и свирепости идеологије која је иза њега стајала.

– Методологија усташких егзекуција јединствен је примјер у историји да су ученици, по злу и изопачености, превазишли своје менторе и учитеље. Због тога у овом случају није могуће пронаћи одговарајуће ријечи, јер ни морална, ни правна терминологија не могу описати монструозност џелата, нити бол и патњу њихових жртава. А оне за нас никада не смију постати број, нити хладна статистика – нагласила је Цвијановић.

Она је рекла да су сви јасеновачки мученици били нечија дјеца, браћа и сестре, очеви и мајке, људска бића са својим именима и презименима, кућама, породицама, свакодневним радостима и бригама.

– И као што је сваки људски живот светиња, тако је и свака смрт била довољно трагична сама по себи, а масовност свирепог убијања ужасавајућа. Нису убијали бројеве, већ људска бића, чија је вјерска и национална припадност за злочинце била неопростива кривица – нагласила је предсједница Републике Српске.

О овоземаљском паклу оличеном у јасеновачким логорима смрти, рекла је Цвијановићева, највише се сазнало захваљујући храбрости оних који су прије 77 година кренули у пробој.

– Тек сваки десети, од око 1.100 учесника пробоја, успио је да угледа свјетлост дана са друге стране логорске жице. Посљедњи логораши са собом су носили и свједочанства о беспризорним ужасима кроз које су прошли они и њихови небројени сапатници. Својим сународницима и будућим генерацијама у наслијеђе су оставили истину о Јасеновцу.

И зато не постоји изговор којима би се оправдао заборав, као што не постоји ни светија дужност од памћења. Будућност којој тежимо не смије да почива на незнању, нити на прескакању важних или трагичних историјских лекција – нагласила је предсједница Републике.

Она је нагласила да је Јасеновац једна од њих, али и много више од тога, те да је на овим просторима, у Поткозарју, у нашим градовима и селима дуж ријеке Саве, готово немогуће пронаћи породицу која није изгубила ближег сродника у Јасеновцу.

– Ово мјесто, као и геноцид у Другом свјетском рату дубоко су урезани у личну и колективну свијест нашег народа. И управо на тој свијести створена је и одбрањена Република Српска. Она није формирана из ината, пркоса или хира, већ из нужне самоодбране српског народа који није дозволио да му се понове геноцид у Јасеновцу, Пребиловцима, Старом Броду на Дрини, Дракулићу, Гаравицама и бројним другим стратиштима – истакла је Цвијановић.

Она је навела да су Република Српска и њене институције и данас једини гарант опстанка нашег народа на овим просторима, додавши да то није никаква флоскула, нити политичка фраза, већ историјски утемељена и скупо плаћена лекција.

– Због тога су очување Републике Српске, њених институција, имовине и уставних надлежности витални интереси од којих ни по коју цијену не можемо и нећемо одустати. Не постоје притисци, уцјене, пријетње, нити санкције које нас могу натјерати да се одрекнемо онога што нам по Дејтонском споразуму припада. Ни од кога унутар и ван БиХ не очекујемо, нити тражимо да се одрекне своје слободе и загарантованих права. Ништа друго не желимо ни за Републику Српску – истакла је Цвијановић.

Она је истакла да народ у Републици Српској жели да живи у миру са свима, без обзира на вјеру и нацију, да се проблеми рјешавају дијалогом и разговором, а не свађама и конфликтима.

– Сувише добро знамо колика је њихова цијена да бисмо имали право да доводимо у питање мир и стабилност – навела је предсједник Републике Српске.

Цвијановићева је рекла да је захвална предсједнику Србије Александру Вучићу што је данас у Доњој Градини и што је, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, установио праксу заједничког обиљежавања значајних историјских датума.

– Окупљамо се и окупљаћемо се да би нам садашњост и будућност биле свјетлије и мање бремените од прошлости. Због тога смо и данас овдје, на овом светом мјесту. Да се у миру помолимо за наше 

Архива